Barefoot schoenen
Als je ze één keer hebt gedragen dan wil je niet meer terug
Minimalistische schoenen, zero drop schoenen en barefoot schoenen er zijn inmiddels aardig wat namen voor.
Want hoe minder schoen des te beter je tenen en je voeten zich in hun geheel kunnen bewegen.
Des te meer een schoen het je toelaat om vrij te bewegen, des te beter het is voor je voeten. Dat houdt in dat de voet kan doen waar die voor bedoeld is zonder dat er iets in de weg zit, afknelt, drukt, perst of niet meer kan bewegen. Want een afknelling van je voet op bepaalde punten trekt door naar boven in je lichaam.
Niet alleen je voeten zullen je enorm dankbaar zijn met de keuze voor barefoot schoen, ook je knieën, heupen, rug, schouders, nek en hoofd. Zo kun je kilometers lopen, zelfs op ruiger terrein.
Hoe vind je de best mogelijke barefoot schoenen voor je voeten?
Er zijn vijf dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een paar barefoot schoenen
1. Hoe hoog zijn de hakken?
Hoeveel hoger staat de hak boven de tenen? Een halve centimeter, 1 centimeter, 4 centimeter? Elke vorm van verhoging verstoort de gehele uitlijning van je lichaam. Verhoogde hakken zorgen ervoor dat het onmogelijk is voor veel voet gewrichten om hun volledige bewegingspotentieel te benutten. Dit leidt ertoe dat er herhaaldelijk en veelvuldig kleine bewegingen door de heupen en knieën gemaakt worden. Omdat alles in verbinding met elkaar staat moet je lichaam constant kleine aanpassingen maken in het bekken en de ruggengraat om recht overeind te blijven staan terwijl je in essentie naar beneden loopt (je tenen staan lager dan je enkels door de hakken) op een platte ondergrond. Dit geld dus ook voor mannenschoenen.
Denk aan de gevolgen hiervan zoals lage rugpijn en bekkenbodem problemen. Begrijp me niet verkeerd, het aanpassen van je lichaam om naar beneden te lopen is geen probleem. Maar als je je hele leven al enige vorm van verhoging draagt, dan heeft je lichaam zich voortdurend aan moeten passen, niet alleen aan deze positie maar de volledige massa distributie en neerwaartse druk. De meest natuurlijke keuze zou geen enkele verhoging in de hele schoen zijn. Als je een impact wil maken die doorwerkt op je gehele lichaam, dan is een schoen zonder enige verhoging de eerste stap.
Draag je al geen schoenen met een hak maar heb je wel last van zwakke voeten of een enkel die proneert dan heb je extra baat bij oefeningen om de voetboog en de voet in zijn geheel te verstevigen.
2. Is de zool flexibel?
Hoe stijf zijn de zolen van de schoen? Schoenzolen die niet flexibel zijn, zorgen ervoor dat je de voet niet goed kan afwikkelen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de kleine spieren in je voet atrofiëren (een afname van je spierweefsel omdat ze niet voldoende prikkels krijgen) en de gewrichten stijf worden. Daarentegen zorgt een flexibele minimale zool er voor dat je voet zich natuurlijker en vrijer beweegt over het oppervlak van de aarde. Je zou de schoen in zijn geheel dubbel of rond moeten kunnen klappen zonder moeite.
3. Hoeveel ruimte is er voor je tenen?
De meeste schoenen zijn niet gevormd naar de voet. Je tenen horen wijder te staan dan de bal van je voet, dit zie je heel goed bij geoefende yogi’s. Die hebben een mooie brede voorvoet. Zij zullen ook extra snel merken hoe lastig het wordt als hun voet een bredere voorvoet krijgt en hun schoenen minder prettig zitten. De meeste schoenen drukken de tenen wat naar elkaar toe waardoor de spieren in de voeten verslappen en de gezondheid van de zenuwen in de voet achteruit gaan. Bij elkaar gedrukte tenen zijn een grote oorzaak voor likdoorns en zenuwproblemen in de voet. Al je zenuwen komen samen in je voet dus je kan je voorstellen dat zelfs al een iets te krappe voorvoet gevolgen heeft. Het deel van de schoen wat om je tenen zit, de ‘tenendoos’, is een belangrijk deel om op te letten als je nieuwe schoenen koopt, je wil er één vinden met een brede voorvoet die genoeg ruimte biedt aan je tenen om zich te spreiden als je staat.
4. Kun je de schoen volledig om je voet sluiten?
Zoek naar schoenen die om je voet vast gedaan kunnen worden. Als je schoen niet aan je ‘vast’ kan blijven zitten (denk aan slippers, inschuif schoenen, sloffen en klompen), dan maken je teenspieren overuren. Hoewel het gebruik van meer spieren klinkt als een bonus, is dit niet het type spiergebruik waar we naar op zoek zijn. Het creëert spanning en blessures zoals bijvoorbeeld 6 risico’s van het dragen van slippers.
Dus let er ook op dat de schoen van zichzelf om je voet sluit waardoor je tenen zich niet extra hard hoeven in te spannen. Een paar zomerslippers kan dus beter hielsupport hebben, een bandje wat aan de achterkant rondom je hiel aansluit.
5. Liggen de tenen plat?
Er zijn ontzettend veel schoenen die omhoog krullen bij de tenen, een teensprong genoemd. Het is de voornaamste oorzaak van hamertenen en kan met het vorderen van de tijd je voetmechanisme verstoren. Je ziet het veel in sneakers en sportschoenen.
Zoek naar een schoen die volledig plat is.