Over Floor


Mijn interesse voor voetreflexologie begon rond mijn elfde. Ik zag een voetreflex poster hangen bij het buurtcentrum in onze wijk. Het was een aankondiging van een cursus. Al fantaserend liep ik naar huis en het leek me geweldig als ik door druk op de voet iemands hoofdpijn of obstipatie kon verlichten. Thuis gekomen vroeg ik aan mijn moeder of ik die cursus mocht doen. Dat vond ze prima maar dan moest ik het wel van mijn eigen zakgeld betalen. Ik kreeg toen vijf gulden zakgeld per week. De cursus kostte 175 gulden. Dan zou ik 35 weken moeten sparen en ik wilde ook nog wel wat andere dingen van mijn zakgeld kopen dus die cursus ging aan mijn neus voorbij.

Maleisië

Maar twintig jaar later komt daar verandering in. Door mijn toeristisch werk heb ik in 2011 twee vliegtickets gewonnen. Ik heb mijn moeder uitgenodigd en zo zaten we niet veel later in het vliegtuig naar Maleisië. Tijdens de reis hebben we elke dag veel gewandeld. Om onze voeten een beetje te ontzien namen we ook regelmatig een voetreflex massage. Ik vroeg aan de voetreflexologen of ze ook iets hadden geobserveerd tijdens de behandeling bij mijn moeder en mij. Bij mijn moeder was alles in orde. Maar in twee verschillende steden zeiden twee voetreflexologen allebei exact hetzelfde over de staat van mijn gezondheid. Ze wezen naar hetzelfde punt op mijn voet en vertelden me dat ik meer water moest gaan drinken. Dat vond ik zo intrigerend. Eenmaal terug uit Maleisië heb ik me gelijk ingeschreven voor een cursus voetreflexologie bij de HAN (bestaat nu niet meer) en vervolgens stroomde ik gelijk door in de opleiding VoetreflexPlus en Medische Basis Kennis van Total Health.

Je bent de eerste babyreflexoloog in Nederland, hoe kwam je op het idee om baby’s te masseren?

“Regelmatig ga ik terug naar Slovenië, daar heb ik 2,5 jaar gewoond. Het zoontje van een vriendin van mij was toen 7 maanden oud en die kon moeilijk ontlasten. Ik kon aan zijn gezicht zien dat hij er echt moeite mee had en ik voelde de behoefte om dit jongetje te helpen. Ik was net aan mijn opleiding voetreflexologie begonnen en had geen idee of het zou helpen, maar wilde het wel graag proberen. Ik begon te masseren en hij vond het echt lekker. Na de massage had ik geen tijd om te blijven en te observeren wat het met hem deed, maar na een half uur kreeg ik een sms’je waarin stond dat hij zijn hele luier vol gepoept had. Ze heeft hem zelf ook nog wel eens gemasseerd, maar na die eerste keer heeft hij nooit meer moeite gehad. Het werkte dus echt heel snel.
Weer terug in Nederland was ik op bezoek bij vrienden met een tweeling van 1,5. Zodra ze kunnen kruipen of zelfs lopen is het veel lastiger om ze te mogen masseren. Toch vond één van de twee het prima dat ik hem masseerde. Degene die ik gemasseerd heb, heeft die dag drie keer ontlast in plaats van één keer en hij sliep die nacht als een os. Normaal gesproken doen tweelingen bijna alles synchroon, maar zijn broertje die ik niet had behandeld, hield het oude patroon aan van 1 keer ontlasten en hij heeft zijn ouders de hele nacht wakker houden. De nieuwsgierigheid van hun ouders was gewekt en ze vroegen mij of baby voetmassage ook voor een betere nachtrust zou kunnen helpen?“

…en toen kwamen er meer baby’s in je praktijk. Hoe is dat allemaal gegroeid? Vond je het niet een uitdaging om baby’s te behandelen, terwijl je studie op volwassenen gericht was?

“Voor ik het wist kreeg ik vier baby’s naar mijn praktijk doorverwezen en dacht toen wel: ho eens even! Hier heb ik wel meer kennis voor nodig. Dus vertrok ik naar Ierland en Engeland om cursussen te volgen speciaal gericht op baby’s. Die cursussen gaven mij bevestiging dat datgene wat ik al deed inderdaad klopte, maar ook kreeg ik antwoorden op vragen als: hoe vraag ik een baby toestemming om te masseren? Moet ik stoppen of doorgaan als het baby’tje gaat huilen?
Toen was ik zomaar ineens de eerste babyreflexoloog in Nederland, er was op dat moment namelijk helemaal niemand in Nederland die iets met babyreflexologie deed en via google kon je al helemaal niets vinden. Het tijdschrift Ouders van Nu had dit ook al snel opgepikt en na een interview met mij in hun magazine werd ik vanuit heel Nederland gebeld door ouders voor hulp bij hun baby. Collega voetreflexologen, verloskundigen, en neo natologen pikten dit ook op en wilden graag meer weten over de babyreflexologie via de cursus voor professionals die ik inmiddels al een paar jaar doceer. ”

Je behandelt niet alleen de baby’s je geeft je kennis ook door aan ouders en therapeuten. Is dat niet een moeilijk te begrijpen cursus?

“Babyreflexologie is een makkelijke techniek, je kunt de voetjes in je handen nemen en met ontspannende technieken, specifieke punten behandelen. Je hoeft je kindje niet eerst uit te kleden en kunt heel gericht een behandeling kiezen. Bijvoorbeeld voor obstipatie, krampjes, verkoudheid, doorkomende tanden of bij slecht slapen. De voetjes zijn als het ware een soort afstandsbediening. Als je weet wat de functie is van de ‘knopjes’ dan is het heel eenvoudig. Omdat ik van mening ben dat het goed is als ouders dit zelf ook doen bij hun baby ben ik begonnen met cursussen hierin. In eerste instantie met cursussen babymassage, omdat dit bekender is dan voetreflexologie. Langzaamaan heb ik voetreflexologie hierin geïntegreerd en dit is een succes. Inmiddels geef ik vrijwel alleen maar babyreflexologie en als de ouders meer willen kunnen ze verder met babymassage, Chinese kinder Tuina en Baby Shiatsu massage. Een moeder zei laatst ‘iedere kraamverzorgster in Nederland zou dit moeten weten’. Mede daarom heb ik ook lessen geschreven speciaal voor therapeuten en professionals die werken met baby’s die ik opleid in de babyreflexologie.“

Hoe ziet jouw praktijk er op het moment uit en waar wil je graag naartoe met je praktijk?

Op het moment behandel ik baby’s, zwangere vrouwen, volwassenen met verscheidene klachten en geef ik lessen aan ouders en therapeuten. Verder ben ik bezig met het schrijven van boeken. Mijn eerste boek Reflexologie voor baby’s, masseer de kwaaltjes van je kindje in 1 minuut weg is inmiddels uit.  Momenteel werk ik aan een boek over natuurlijke remedies voor maagzuur tijdens de zwangerschap.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VNRT (Vereniging van Nederlandse Reflexzonetherapeuten) en overkoepelend orgaan: Stichting RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg). Zij voeren een licentiebeleid en staan borg voor gekwalificeerde therapeuten.
De leden zijn verplicht jaarlijkse bijscholingen te volgen.
Tevens ben ik in verband met de wet Wkkgz lid van de S.C.A.G.
Kijk op www.VNRT.nl voor verdere uitleg.