voeten

6 risico's van het dragen van slippers

Door Floor Tuinstra

6 risico's van het dragen van slippers

De 6 risico’s van het dragen van slippers of instapschoenen

Een goede vriend van ons liep van de week op zijn instap sloffen de trap af met een zak afval van zijn kat in de hand. Ineens was hij languit over de hele trap naar beneden gevallen. Zijn vrouw zei dat zijn billen zwart waren en er een traptrede op zijn rug stond ingegraveerd. Hij zei achteraf ‘ik droeg de verkeerde schoenen en was te gehaast”.

Probeer je eens in te beelden hoe een schoen aan een voet blijft zitten.
Het bovenste gedeelte van een schoen (het stukje wat over je tenen valt) is een verbindingshulpmiddel om de onderkant van je schoen aan je voet te bevestigen. Als de bovenkant kleiner wordt of verdwijnt zoals bij slippers en instap sandalen dan vervalt ook de verbinding. Hierdoor krijgt je voet de verantwoordelijkheid om de schoen aan de voet te houden.

Schoenen zonder bovenkant of correcte hielsupport, denk aan slippers, sloffen, klompen, instap sandelen en dus ook birkenstock’s en fit flops vragen nogal wat van je voeten en tenen.

Welke risico’s brengt het dragen van slippers met zich mee en wat kun je doen om dit te voorkomen?

1. Grijpreflex van de tenen leidt tot hamertenen

Bij slippers, klompen en instap sandalen wordt er een grijp actie van je tenen verwacht om de schoen aan de voet te houden. Zo voorkomen je tenen dat je slippers niet wegschieten tijdens het lopen. Deze grijpbeweging van de tenen zorgt ervoor dat bij veelvuldige herhaling, tenen zich kunnen vervormen in de positie van een hamerteen. Dit wordt ook wel een klauwteen genoemd, het lijkt op een gekromde teen die dichter naar de bal van de voet toeschuift. Er kunnen vaak ook drukpunten op de tenen zelf verschijnen omdat ze eenmaal in die positie veel frictie ervaren in de schoen.
Probeer maar eens met geheel ontspannen tenen, zonder inspanning op je favoriete slippers te lopen. Dat is bijna onmogelijk omdat de grijp reflex zo sterk is dat het vrijwel automatisch gebeurt.

2. Het dragen van slippers kan leiden tot hielspoor

Hielspoor is calciumafzetting op het hielbot als gevolg van consistente stress. Dit wordt meestal geassocieerd met lange periodes van lopen of staan op schoenen zonder de juiste ondersteuning, slippers.

3. Het dragen van slippers kan leiden tot lage rugpijn

Door slippers maak je kortere stappen dan met de meeste andere schoenen. Hierdoor verkort je ook je kuitspieren. Daarnaast span je naast pezen aan de voorkant van je been ook je kuit aan. Dit kan weer leiden tot lage rugklachten.

4. Slippers kunnen blaren veroorzaken wat weer kan leiden tot een veranderd looppatroon

Het constante contact en de wrijving langs de bandjes kan leiden tot blauwe plekken en de vorming van blaren. Dit gebeurt meestal wanneer je slecht passende slippers draagt en dit kan een verdere uitwerking hebben op jouw loopstijl en houding. Meestal heb je alleen last van pijn op de plek waar de blaren of geschuurde plekken ontstaan. Maar het effect van blaren en plekjes waar frictie op zit kan leiden tot een verandering van het looppatroon.

5. Slippers halen je postuur overhoop

Na een tijdje worden je tenen moe en ga je in een eenden stand lopen. Hierdoor gaan je abductoren zich als hamstrings gedragen en zullen je bilspieren verslappen (atrofiëren). Verslapte bilspieren leiden tot allerlei problemen, blessures, operaties, pijnlijke gewrichten, onhandigheid, een vergrote kans op vallen (als je jong bent merk je dat misschien niet zo, maar die prijs betaal je zeker terug als je wat ouder wordt). Een uurtje in de sportschool helpt dan echt niet als je de rest van de dag op slippers loopt. Elke superplatte schoen die niet buigt zoals je voet doet, verandert je biomechanica en beïnvloedt je houding.

6. Slippers veroorzaken nekpijn en hoofdpijn

Als je hamertenen hebt en slippers draagt dan blijf je je tenen in de grijp reflex trainen.
Dit zorgt voor extra stress op gewrichten, meer druk op botten en vervorming van weefsel. Niet alleen in je tenen maar ook verderop in je lichaam. Zo worden bijvoorbeeld je achterste nekspieren aangezet om harder te gaan werken. Dit kan leiden tot nekklachten zoals nekpijn, wat weer leidt tot hoofdpijn.

Nekpijn, hoofdpijn en hamertenen veroorzaakt door het dragen slippers

Het gevolg van slippers op de westerse reflexzones op je voeten

Bij de meeste slippers maken je tenen teveel overuren. Vanuit het oogpunt van reflexologie corresponderen je tenen met een aantal reflexzones; het hoofd, je nek, de tanden, ogen, oren, hersenen, je sinussen (holtes), neus en keel. Maar ook je nek en schoudergordelreflexzones worden belast bij het dragen van slippers. Daardoor kan het dragen van slippers ook indirect effect hebben op deze gebieden in je lichaam.

Het gevolg van slippers op de meridianen

De meridianen die langs je voeten en benen lopen worden door het dragen van slippers allemaal aangespannen. Met name de Jing well punten: milt 1, lever 1, maag 45, galblaas 45, blaas 67 en nier 1. Ze zijn de oorsprong en wortels van Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt. Het reikt te ver om het hier uitgebreid over te hebben. Maar wat veel van deze punten gemeen hebben, is dat ze aardig wat los kunnen maken in het andere uiterste van ons lichaam, het hoofd en de nek. Denk hierbij aan je zorgen maken, stress, depressie (milt), hoofdpijn, oogpijn, pijn in de voorhoofdsholtes (blaas), slapeloosheid met nachtmerries, problemen met de zintuigelijke organen zoals een stijve tong, spraakproblemen (galblaas), pijn in de tanden, keelpijn, aangezichtspijn, irritaties en/of slapeloosheid gecombineerd met overmatig dromen (maag), chronische keelpijn, droge mond en ook lage rugpijn (nier). Het is daarom belangrijk je tenen rust te geven.

Hoe kun je je tenen en onderbenen ontspannen?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om de spieren in je tenen ontspanning te geven en er voor te zorgen dat de grijpreflex niet voortdurend wordt geactiveerd en om de druk op je hamertenen te verlichten waardoor er minder frictie ontstaat.

    1. Je hielhoogte verlagen, draag schoenen met een lagere hak of beter zelfs, zonder hakhoogte. Hierdoor komt er minder druk op je tenen te staan.
    2. Open schoenen met een bandje rondom de hiel. Zorg ervoor dat je schoenen draagt met een bandje rondom de hiel voor support. Zie de volgende paragraaf voor meer informatie.
    3. Let op de positie van je bekken. Door het verkeerde schoeisel kan je bekken voorover hellen waardoor er meer druk op je tenen komt. Door op de positie van je bekken te letten, kun je de druk verlagen op je tenen.
    4. Boek een voetreflexologie massage voor jezelf en vraag om extra aandacht voor de tenen bij jouw voetreflexoloog. Een voetreflex massage kan heel veel ontspanning geven aan je tenen maar ook geestelijk en lichamelijk verder inwerken op je lichaam.
    5. Verleng je kuitspieren en voorkom lage rugpijn, hoofdpijn en meer door de kuit strekking.
    6. Gooi je slippers in de prullenbak.

Welke slippers voorkomen nekpijn, hoofdpijn, lage rugpijn en hamertenen?

Waar kun je op letten bij de aanschaf van een nieuw paar slippers om klachten te voorkomen?

Hielsupport

Als je op het punt staat nieuwe slippers aan te schaffen let er dan op dat ze hielsupport hebben. Dit houdt in dat er een bandje achter de hak zit. Hierdoor hoeven je tenen veel minder inspanning te leveren omdat de schoen beter aan de voet blijft zitten.

Een flexibele zool die je kan ombuigen

Let er ook op dat de zool van de slippers buigt. Je zou de zool in zijn geheel moeten kunnen oprollen en ombuigen.

Geen hak

Koop een paar slippers zonder hak en het liefst niet met een gladde zool maar eentje met wat profiel erop.

Bronnen
Shrover, J. F., & Weimar, W. H. (2010, juli). Comparative analysis of human gait while wearing thong-style flip-flops versus sneakers.. Geraadpleegd op 26 augustus 2018, van httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660875
Bowman, K. (2016). The Foot Gym. In K. Bowman (Red.), Simple Steps to Foot Pain Relief, The new Science of Healthy Feet. Dallas, Texas, VS: BenBella, Inc..
Yin Yang House Inc. (z.d.). Jing Well Acupuncture Points – Five Shu – TCM Theory. Geraadpleegd op 9 september 2018, van https://theory.yinyanghouse.com/acupuncturepoints/theory_fiveshu/jing_well_points