Voetreflexologie voor hardlopers
“Ik heb mijn beste tijd ooit gelopen op de 20 kilometer!” riep hij triomfantelijk uit. Zonder spierpijn, verzuring en kramp in zijn benen en voeten had hij een heerlijke route gelopen en de lach op zijn gezicht sprak boekdelen.
In de aanloop naar zijn eerste marathon, de marathon van Frankfurt, had Rodrigo al een aantal keer een officiële halve marathon gelopen en daarna nog een paar keer een zelfde afstand binnen zijn trainingsschema. Deze opmerking kwam nadat hij zijn eerste voetreflexologie behandeling had gekregen die tijdens zijn trainingsschema plaatsvond. Hierna volgden nog twee voetreflex behandelingen; één vlak voor de marathon en nog één direct na de marathon.
Hoe werkt voetreflexologie en wat voor voordelen kan een voetreflexmassage aan hardlopers bieden?
Heb je binnenkort een hardloop wedstrijd of (halve) marathon gepland of loop je om af te vallen en fitter te worden? Wat doe je om de spierpijn, verzuring, kramp en spanning op je lichaam te verlichten, blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren? Het antwoord ligt onder je voetzolen.
Bij hardlopen denken de meeste mensen aan een intensieve cardio work out. Alhoewel het hele lichaam actief is terwijl je rent, komt de meeste impact op je voeten. De kracht die op onze voeten terecht komt, is maar liefst tien keer ons lichaamsgewicht. Onze voeten zweten, doen pijn, ontwikkelen blaren, scheuren, vervellen, jeuken en geuren wat af tijdens het rennen. Onze voeten zijn essentieel, maar hoe komt het dat hardlopers zo weinig aandacht aan hun voeten besteden? De kuitspieren en hamstrings worden gestrekt, we meten onze cardio met een speciale band of horloge en we eten en drinken aanvullende voedingsboosters zoals proteïnen om er tegen aan te kunnen.
Maar na de knieën worden de meeste blessures bij de voeten opgedaan. Het wordt tijd dat we de aandacht gaan verleggen naar onze voeten.
Als hardloper zet je druk op je voeten op specifieke plekken, meestal ben je je daar niet van bewust. Door je beweging en de landing van je voeten belast je bepaalde delen van de voet meer dan andere en veroorzaak je stress in bepaalde delen. Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je meer last krijgt van lage rugpijn, je heupen, bekken en knieën na het hardlopen maar er kan ook slijtage ontstaan in je voeten door gespannen voeten, opgebouwd melkzuur, stijfheid en gewrichtspijn. Dit leidt weer tot hielspoor, irritatie of zwelling van een gevoelszenuw (morton neuroma) of een peesontsteking. Dit soort klachten worden vaak door middel van een operatie verholpen maar heb je wel eens gedacht aan een natuurlijke aanpak?
Door middel van reflexologie op de voeten, wordt er druk uitgeoefend op bepaalde delen van de voet (voetreflexzones). Het zelf genezende vermogen van je lichaam wordt hierdoor extra gestimuleerd en zo wordt je hele lichaam aangepakt en niet alleen een lokaal pijnpunt. Hierdoor krijgen je voeten ontspanning en vindt er verlichting plaats, maar wat doet voetreflexologie nog meer voor jou als hardloper? Hieronder vindt je 6 voordelen van voetreflexologie voor hardlopers.
Hoe kan deze holistische vorm van massage een voordeel zijn voor hardlopers en sporters?
Reflexologie is erop gericht om het effect van stress en spanning op het lichaam te reduceren. Daardoor helpt reflexologie het lichaam en de spieren te laten herstellen en door vermoeidheid en pijn te verlichten. Door zowel voor- als na het hardlopen de benen en voeten van een reflexologie behandeling te voorzien proberen we verzuring tegen te gaan en zo blessures te voorkomen. Maar waar komt dit precies vandaan en hoe werkt het dan?
De oorsprong van voetreflexologie
De oorsprong van reflexologie gaat terug naar het oude Egypte, India en China. Het werd pas in het Westen geïntroduceerd aan het begin van de 20e eeuw. Reflexologie is een natuurlijke en niet invasieve gezondheidstherapie. Het is gebaseerd op de theorie dat verschillende punten op de voeten overeenkomen met verschillende delen van het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld een zone voor het hoofd terugvinden op de voet maar ook je darmen, je schouder, rug, ogen of je neus kun je erop terugvinden. Een moderne reflexoloog zet druk op deze punten om zo een gebied te identificeren van het lichaam dat extra aandacht nodig heeft.
Hoe werkt reflexologie?
Reflexologie werkt door de verbindingen van de ledematen, met name de voeten maar ook de benen handen, armen, hoofd en oren die de organen kunnen beïnvloeden. Reflexologie is er op gericht om de effecten van stress en spanning in het lichaam te verlichten zodat het lichaam zichzelf weer in balans kan brengen. Stress heeft een remmende werking op spierherstel, door stress te verlichten kan reflexologie helpen bij herstel, vermoeidheid en pijn. Eén van de voornaamste resultaten na een reflexologie behandeling is een intens gevoel van ontspanning en verlichting van stress en spanning. Het kan ook helpen bij het slapen. Door zware perioden van training kan een verstoord slaappatroon ontstaan. Door een reflexologie sessie kan het lichaam effectiever functioneren omdat een gespannen lichaam niet effectief is.
Reflexologie zorgt voor vergelijkbare resultaten als massage; één van de verschillen met massage is dat de druk wordt uitgeoefend op punten die niet direct in de buurt liggen van een blessure of gevoelig pijn punt.
Wetenschappelijk onderzoek voetreflexologie
Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met een MRI door een universiteit in Japan blijkt dat als het punt voor de ogen op de voet wordt gestimuleerd, er een toename van de bloedtoevoer ontstaat op het gebied van de hersenen waar het verwacht zou worden als het oog zelf zou worden aangeraakt. Dit is ook herhaald op de reflexzone punten van de schouder en de dunne darm waar hetzelfde effect op trad. Dit duidt erop dat er een soort verbinding is tussen een specifiek reflexologie punt en een specifiek punt in de hersenen.
Uit onderzoek van de Bonash universiteit in Australië blijkt dat reflexologie vier keer zo snel melkzuren verwijderd uit de benen als een gewone massage. Melkzuren kunnen leiden tot pijnlijke spieren wat het hardlopen niet ten goede komt. Dus een voetreflexologie massage is met name voordelig voor marathon lopers in de laatste 10 kilometer als de verzuring gaat optreden. Een behandeling zorgt ervoor dat verzuring wordt verlicht en sneller wordt afgevoerd. Zo kan het lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen opnemen door de verbeterde circulatie.
Kan je voetreflexologie op jezelf toepassen?
Zijn er DOE-HET-ZELF punten die je kan toepassen of heb je een professionele reflexoloog nodig? Je kunt proberen om de onderkant van je voetzool zelf te masseren. Een houten voetroller over de onderkant van je voet rollen of een golfbal geven ook al een bepaalde mate van verlichting.
Maar het is niet voor iedereen makkelijk om de voeten zelf te behandelen tenzij je een zekere mate van flexibiliteit hebt. Handreflexologie is een makkelijkere manier voor een doe-het-zelf sessie. Dezelfde reflexzones kun je namelijk ook terugvinden op de handen. Bijvoorbeeld de ‘zwemvliezen’ bij de vingers, tussen de knokkels in staan voor de bovenste lymfewegen. Door deze punten stevig te masseren, knijp er bijvoorbeeld een beetje in met je andere hand kun je de circulatie in je bovenste lymfewegen stimuleren. Indien je flexibel genoeg bent kun je dit ook bij de zwemvliezen van je tenen doen (tussen je middenvoetsbeentjes, de geultjes tussen de botjes op je voorvoet). Op de foto kun je twee punten zien waarop de geultjes zitten. Door vanaf dit gebied omhoog te strijken en te kneden richting de aanhechting bij de tenen kun je al een stuk verzuring voorkomen.
Maar een enkele reflexzone zelf behandelen is nooit zo effectief als het hele systeem aan te pakken, met name omdat reflexologie een holistische therapie is die met alle aspecten van een persoon rekening houdt. Een professionele behandeling van een uur is natuurlijk effectiever dan een zelf toegediende behandeling, puur door de kennis en ervaring van de reflexoloog. Je kan jouw voetreflex therapeut natuurlijk ook vragen of ze je wat extra aandachtspunten kan meegeven die je zelf thuis kan toepassen. Dit helpt bij een voorspoedig herstel proces.
Welk bewijs of welke ervaringen heb je dat voetreflexologie een positief effect kan hebben op iemands sport prestaties?
Hardlopers en atleten hebben zelf ervaren dat hun prestaties zijn veranderd door reflexologie.
Martina Hingis
Denk aan Martina Hingis, voormalig nummer 1 in tennis die dol is op reflexologie. In een interview werd haar gevraagd wat zij doet om te herstellen, waarop ze het volgende antwoord gaf: “Ik krijg een goede massage, ik stretch en ik hou van reflexologie. Als atleet zoek je altijd naar net die ene procent meer zodat je meer van je lichaam kan vragen als je op het veld staat”.
Grieks Handbal Team Diomedes Argos
Ook het Griekse handbal team Diomedes Argos zag een aanzienlijke en meetbare afname van algehele medische uitgaven gedurende twee periodes waarin ze orthopedisch reflexoloog Spiridon Dimitrakoulas in hun team hadden. Gedurende deze twee periodes wonnen ze zowel de European Challenge Cup als twee Griekse kampioenschappen.
Marathonloper Arjan
Een cliënt van mij die marathons loopt gaf de volgende reactie na zijn eerste voetreflex behandeling “Als je je voeten laat masseren met het idee dat het net zoiets is als een gewone massage maar dan bij je voeten, kan je niet beter verrast worden. Ik heb geen last meer van mijn rug, geen spanning meer in mijn lijf en tijdens het hardlopen minder snel last van verzuring. Dat zijn de korte termijn effecten van 1 behandeling. Ik wil nog een keer!”.
Wat als je kietelig bent onder je voeten, benen, knieën of een hele harde voetzool hebt?
Kun je dan nog van de voordelen van voetreflexologie genieten?
Als de druk correct wordt toegepast dan is voetreflexologie helemaal niet kietelig. Het voelt heel anders aan dus gevoelige voeten zouden geen drempel moeten zijn om niet een voetreflex behandeling te nemen. Ik heb zelf drie cliënten waarvan hun partners en zelfs de fysio therapeut de voeten niet mogen aanraken, zo gevoelig zijn ze onder hun voeten. Maar ze komen wel bij mij voor behandelingen. Het hangt er maar net vanaf hoe je een voet beetpakt en waar je druk zet.
Een dikke huid of eelt op de voeten en handen kunnen een indicatie zijn van een disbalans en zijn daarom voor de reflexoloog interessant. Het kan ook komen door veel op slippers te lopen. Een dikkere huid over de hele voet is geen drempel om niet van een voetreflex massage te genieten of het effect ervan te ervaren, maar je zou dan het beste naar een reflexoloog met een stevige druk kunnen gaan, net zoals er ook mensen zijn die graag een stevige lichaamsmassage willen.
Is er een optimale tijd voor hardlopers om een voetreflexologie behandeling te ondergaan?
Het beste moment voor hardlopers om een reflexologie behandeling te krijgen wordt aangeraden in de twee dagen voor een race en de eerste twee dagen na een race.
Voor de race is het heel prettig om een behandeling te krijgen om de spanning en stress van de race te verlichten en zo tot ontspanning te komen.
Als je kijkt naar het herstel na een wedstrijd of marathon dan zijn de optimale dagen om een behandeling te ondergaan op een rustdag en in de eerste vier dagen na de race. Het beste is zelfs binnen de eerste twee dagen na een race. Stress schaadt herstel binnen de eerste 96 uur na letsel en door stress te reduceren ontstaat er een optimaal herstel.
Uiteindelijk is de beste manier om te kijken wat het effect van reflexologie is door het zelf uit te proberen. Probeer de resultaten ook te onderhouden door één keer in de vier à zes weken een behandeling bij een voetreflex therapeut te boeken, reserveer deze tijd voor jezelf voor herstel en zelfzorg.
Bronnen:
24 februari, 5 juli en 3 september 2015
Japanese Research Foot Reflexology
Wetenschappelijk onderzoek voetreflexologie in Japan
Martina Hingis talks about foot reflexology
Diomedes Argos and their unseen hero
AOR on running and reflexology
Run and Become