Baby obstipatie in 1 minuut natuurlijk oplossen

Door Floor Tuinstra

Baby obstipatie in 1 minuut natuurlijk oplossen

Baby obstipatie in 1 minuut natuurlijk oplossen

Tot nu toe in de 2 jaar tijd sinds de geboorte van mijn zoontje heeft hij in totaal 3 keer een dag niet ontlast. 3 dagen zonder poep, dat is het. Voor een baby en peuter is dat in positieve zin heel weinig.

Als ik merk dat hij moeite heeft om zijn luier te vullen, dan hoef ik hem alleen maar een korte massage te geven. Deze massage is gebaseerd op een zeer oude chinese tuina techniek voor baby’s en kinderen.

Voor ik het weet heb ik vervolgens 4 poepluiers op een dag als resultaat, gedurende 3 weken.

Tenminste in het eerste jaar toen hij nog een baby was. Nu hij een peuter is komt het neer op 2 of 3 poepluiers na zo’n massage.

Meestal vult ie zijn luier in de ochtend maar vandaag was er voor 10:30 nog niets gebeurt.

Ik wilde naar buiten gaan om hem mee naar de speeltuin te nemen en had niet zo’n zin om zijn luier buiten te verschonen. Dus dacht ik, als ik hem een klein zetje geef dan poept ie misschien wel voordat we de deur uitgaan en hoef ik hem voorlopig niet meer te verschonen.

Zo gebeurde het precies, binnen 2 minuten nadat ik hem had gemasseerd met maar één techniek, had hij gepoept en konden we met een frisse luier naar buiten.

Een techniek voor regelmatige stoelgang in 1 minuut

Het goede nieuws is dat het een techniek is die je maar 1 minuut hoeft te doen en dan ben je klaar.

Vindt je kindje het leuk en prettig dan mag je het ook best 2 minuten lang doen en dan stop je.

Terwijl mijn zoontje met zijn legoblokken aan het spelen was, legde ik hem voorzichtig op de vloer.

Wij hebben een vloerkleed op onze vloer liggen. Mocht je geen schoon vloerkleed op je vloer hebben liggen dan raad ik je aan om een dekentje of dikke handdoek op de vloer te leggen.

Vrvolgens heb ik hem 1 minuut gemasseerd.

Hij vond het leuk en prettig, zoals je ook in de video kan zien. De meeste baby’s vinden het prettig. Maar het kan zijn dat jouw kindje hier rusteloos van wordt of gaat huilen. Bouw in dat geval de tijd rustig op en stop zodra je kindje het niet meer leuk vindt.

Praktische tips

Bij een peuter is het prettig om er een speeltje bij te hebben zodat ze als dat nodig is wat afleiding hebben.

Je kunt ook een liedje zingen of Juf Roos opzetten.

Het kan zijn dat je iets langer moet wachten op resultaat dan ik; mijn zoontje is gewend aan een regelmatige stoelgang door mijn massages en warme voeding.

Mijn ervaring leert me dat de meeste baby’s binnen een half uur ontlasten en sommigen binnen het uur.

Deze techniek kan je ongeveer tot de leeftijd van 7 jaar toepassen.

Baby obstipatie en meer spijsverteringsproblemen bij kinderen oplossen met de rotonde

De rotonde

Plaats de palm van je hand onder de navel van je kindje. Draai vervolgens met de klok mee, in een vlot tempo rondjes.
Hierdoor kneed je de buik.

Waar

Diep in de buik. Blijf niet teveel aan de oppervlakte. Je mag best iets dieper gaan bij deze greep, kindjes van alle leeftijden kunnen dit juist een prettige greep vinden.

Wanneer gebruik je de rotonde niet

Als je baby begint te huilen dan stop je met masseren. Als je baby een beetje jammert dan zou je kunnen kijken of je op milde wijze de duur wat op kunt bouwen, maar blijf goed naar je kindje kijken en luisteren.
Pas de rotonde niet toe binnen half uur na het eten. Dan heb je een grote kans dat het eten weer terug naar buiten komt. Het beste is om hem voor een voeding of minstens een half uur na een voeding toe te passen.

Wat doet de rotonde nog meer buiten het verlichten van diarree, obstipatie en reflux

Hij zorgt ervoor dat de energie in de spijsvertering wordt aangevuld en hij reguleert de energie in de buik waar het rotten en rijpen van de voeding plaatsvindt.
In de traditionele Chinese geneeskunde: vult Aarde qi (Milt qi) aan, reguleert de middelste warmer en versterkt de Late Hemel.

Wanneer kan je de rotonde gebruiken?

De rotonde kun je dagelijks toepassen als dat nodig is. Eén keer per dag is voldoende. Mocht je baby krampjes hebben dan kun je hem voor een voeding toepassen en mag je dit 2 tot 3 keer per dag doen.

Bij een gestagneerde spijsvertering, waarbij zich symptomen voordoen als

 • diarree
 • reflux
 • krampjes
 • opgeblazen gevoel
 • vastzittende lucht
 • buikpijn die beter voelt als er druk wordt uitgeoefend
 • weinig eetlust
 • obstipatie
 • verstoorde slaap
 • vatszittend slijm
 • lethargie
 • slechte spijsvertering (denk aan reflux en maagzuur)
 • in de traditionele Chinese geneeskunde: een ontoereikende Milt en Maag qi

Door het fysieke kneden van deze techniek ontstaat er vaak meer ruimte in de buik en heeft de ontlasting ook vrij baan, daarom gebruik ik deze greep ook om de ontlasting op gang te houden. Maar voor het tegenovergestelde, diarree, kun je deze techniek óók gebruiken omdat hij de energie in de buik aanvult..

Bekijk de video hieronder om te zien hoe je diarree, obstipatie en reflux bij je baby in 1 minuut kan verlichten

Het kan er intens uitzien maar veel baby’s en kinderen vinden het prettig als hun buik ontdaan wordt van overtolligheden. Dat is fijn opgeruimd.

https://youtu.be/4EeNMAfGCX0

Lijkt het je leuk om meer technieken te leren om je baby maar ook kinderen van kwaaltjes verlichten?

Meer babyreflexologie technieken vind je in het boek Reflexologie voor baby’s, masseer de kwaaltjes van je kindje in 1 minuut weg. Hier staan meerdere voetreflexologie technieken in die obstipatie verlichten maar ook andere kwaaltjes zoals krampjes, slapeloosheid en doorkomende tadnjes. De technieken in het boek gaan een levenlang mee.

De vlinderkus is een babyreflexologie techniek waarmee je een diepere band opbouwt met je kindje. Daarnaast is het ook een geruststellende greep. Je kunt hem ook gelijk op video bekijken.