Wat geef je aan je baby als eerste hapje eten?
Weet jij het al, wat voor hapje je jouw baby gaat geven als je voor het eerst vaste voeding introduceert? Wist je dat het eerste hapje een kritisch punt is? Het bepaald namelijk de gezondheid van je kindje in de komende paar jaar.
Met precies 18 weken (4,5 maand) heeft mijn zoontje zijn eerste paar hapjes eten gekregen.
Hij vond het heerlijk en het ging er dan ook in als zoete koek en met een grote glimlach. Het is niet alleen lekker voor baby’s maar ook voedzaam en de meest neutrale basis die je aan een kindje kunt geven.
Het heeft er aan bijgedragen dat hij vanaf 4 maanden al één van de beste eters is die je je maar kan voorstellen. Wat ik hem precies heb gegeven, hoe vaak, hoe lang, waarom, hoeveel en dat het geen standaard westers Nederlands gerecht is, dat kun je hieronder lezen.
Het introduceren van vaste voeding voor een baby volgens de traditionele Chinese geneeskunde
Hele jonge baby’s hebben niets anders dan borstvoeding nodig en wellicht een kleine toevoeging van wat warm water. Maar zo tussen de 4 à 6 maanden zal de baby beginnen met het vastpakken van voeding wat op het bord van de ouders ligt. Als de baby vanuit zichzelf begint om voeding op te pakken en het in zijn of haar mond te stoppen, dan is het tijd om vaste voeding te gaan introduceren. Dit is een kritisch punt in de ontwikkeling van de baby. Hoe hiermee wordt omgegaan, bepaald namelijk de gezondheid van het kind voor de komende paar jaar. De fout die veel westerse ouders maken is om vaste voeding te vroeg te introduceren, teveel verschillende soorten voeding te snel introduceren, en de verkeerde voeding op de verkeerde tijd introduceren. Als voeding wordt geïntroduceerd voordat de spijsvertering van de baby er aan toe is om het te verwerken, dan resulteert dit in in iets dat niet goed wordt omgezet door het lichaam en daardoor krijg je voedselstagnatie, vocht en slijmproductie in het lijf. Daarom is het heel belangrijk om de signalen van de baby zelf op te pikken.
Dat is toch normaal zo’n loopneus, die hebben alle kinderen toch?
Zo’n lekkere kwak slijm die uit de neus van menig peuter en baby hangt, houdt in dat er iets is wat jouw kind niet goed verteerd of dat hij er teveel van binnenkrijgt. Een kwak slijm uit de neus is geen norm, zoals veel moeders denken. Hetzelfde geld voor slijm in de ontlasting.
Wat, wanneer aan vaste voeding voor baby’s introduceren
De eerste voeding voor een baby buiten de borstvoeding zou congee (rijst of gierst) mogen zijn. Congee wordt ook wel Shi Fan, rijstsoep of rijstpap genoemd. Je kunt het niet vergelijken met een gewoon rijstpapje omdat het heel lang heeft opgestaan.
Een baby is net nieuw in de wereld en alles wat er is, de smaak van een baby is nog helemaal open. Daarom hoeft het dieet van een baby niet zo gevarieerd te zijn als dat van een volwassene. Dit is goed omdat het belangrijk is om één voedingssoort per keer te introduceren en dat je hiermee een tijdje doorgaat voordat je overgaat op een ander voedingsmiddel.
Door één voedingsmiddel per keer te introduceren voor een wat langere periode kan je zien of de baby het voedingsmiddel goed kan verteren.
Als de spijsvertering van de baby nog niet volwassen en sterk genoeg is om het te verteren zonder bijwerkingen, dan zal er een teken zijn dat het niet goed is verteerd, zoals overgeven, krampjes, lucht, obstipatie of diarree.
Wat kun je introduceren na de rijst of gierst?
Na witte rijst of gierst kunnen er verschillende gekookte groenten worden geïntroduceerd. De eerste groente waar je aan zou kunnen denken is gekookte fijngemaakte worteltjes. Daarna fijngemaakte aardappel. Daarna fijngemaakte boontjes of doperwten.De meeste gekookte groenten zijn een beetje zoet. Ze zijn niet vet(tig) en bevatten niet teveel moeilijk verteerbare eiwitten. Dierlijke eiwitten zoals kaas, tarwe en mais kunnen beter later worden geïntroduceerd als de spijsvertering wat volgroeider en sterker is.
Wat zegt de TCM over congee voor baby’s?
In de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) zegt men: Congee brengt qi, bloed en lichaamsvloeistoffen voort terwijl het tegelijkertijd de Milt (de baas van de spijsvertering) versterkt, de Maag harmoniseert en overtollig vocht eruit laat sijpelen.
Hoeveel congee (rijstsoep) krijgt een baby in het begin?
De hoeveelheid bestond uit zo’n 8 hapjes (8 theelepeltjes). Dat is geen grote hoeveelheid. Je kunt het ongeveer vergelijken met mini glazen jampotjes die wel eens in hotels bij het ontbijt worden geserveerd.
Ze kunnen vanaf ongeveer 4 maanden, 5-10 hapjes krijgen om te wennen aan de smaak van eten. Ze kunnen dit wel een week lang iedere dag eten.
Congee is veilig omdat het 6 uur lang heeft opgestaan.
Ingrediënten voor baby’s eerste TCM hapje, baby congee
Water
Rijst of gierst (als je voor rijst kiest, neem dan het liefst basmati rijst en bij voorkeur biologisch).
Hoe bereid je congee als eerste hapje voor een baby?
Je neemt 1 deel rijst of gierst, dat was je goed in een zeef totdat het water minder troebel wordt.
Vervolgens doe je het in een pan of slow cooker en voeg je 6 delen water toe.
Wij hebben zelf geïnvesteerd in een slow cooker, omdat het verrekte handig is. Je zet hem aan op de slow cook functie, low, duur 6 uur en na 6 uur heb je congee.
In de tussentijd kun je lekker boodschappen doen of naar je werk gaan want er zit een warmhoud functie op. Let er op dat je een slow cooker hebt zonder teflon laag maar met een keramische schaal. Wil je hier meer info over dan kun je het beste de film ‘Dark Waters’ bekijken of de documentaire ‘The devil we know’.
Op het fornuis en ook inductie is dat een ander verhaal. Daar moet je wel bij blijven.
Dat laat je de congee 6 uur lang op laag vuur/inductie pruttelen en af en toe even roeren.
Als het klaar is dan kun je het beste het gas of je inductie uitzetten en het even laten afkoelen. Dan heb je de grootste kans dat er minder aankoekt aan de pan.
Je kunt het wel een week in de koelkast bewaren in een glazen of rvs verpakking.
Inmiddels is mijn zoontje 3, hij eet altijd een flink ontbijt (bijvoorbeeld een warme maaltijd van de dag ervoor of pap met een gekookt ei) en op het kinderdagverblijf vraagt hij vaak wel 2 of 3 keer om een extra portie. Als hij een keertje niet wil eten, dan weten we dat er wat aan de hand is.