tcm

Het begin van de lente - Li Chun

Door Floor Tuinstra

Het begin van de lente - Li Chun

Li Chun 立春, Het begin van de lente

4 februari 2023 is de eerste van de 24 zonnetermen in de Chinese kalender waar we dit jaar mee beginnen. Het is het begin van de lente.
Li betekent een constructief begin, soms is er nog koude wind. De Qi van de lente, ook wel het hout element, klopt op de deur.
De gordijnen van de winter gaan weer open voor de lente. Na dit punt zullen we de natuur snel weer tot leven zien komen. We kunnen uitkijken naar langere dagen en warmte in de komende weken.De winter is nog niet helemaal voorbij, het is een mooie tijd om te ‘ontdooien’.
Nu is het moment voor gezonde voornemens die ons de rest van het jaar van brandstof voorzien.Blijf je warm aankleding, trek laagjes aanBlijf warm eten, ondersteun je Milt met gierst of zoete aardappel in je maaltijd. Als je last hebt van PMS, geïrriteerdheid of hoofdpijn dan kan het zijn dat je dat in deze periode nog sterker ervaart. Door te blijven bewegen en bijvoorbeeld aan Qigong, Yinyoga of meditatie te doen hou je de Qi van je lever in een goede flow.De lever vind het fijn om vooruit te kijken, dit is dan ook het moment om plannen te maken, doelen te stellen en te visualiseren welke kant je op wil.
Onze menstruatiecycli kunnen de natuur prachtig weerspiegelen en bevatten onze eigen innerlijke seizoenen. ⁠⁠We gaan nu over naar de folliculaire fase.
⁠⁠Late luteale fase + menstruatie is onze winter⁠⁠
Folliculaire fase is onze lente
Ovulatie is onze zomer⁠⁠
Luteale fase is onze herfst⁠⁠

Bronnen
Foto: https://simply-hamper.com/the-fascinating-day-of-li-chun-this-cny-2022/
Tekst: https://dao-world.org/2022/02/04/%E7%AB%8B%E6%98%A5-li-chun-beginning-of-spring/