Interview met Anna-Kaarina Lind auteur van Reflexology and Infantile Colic

Door Floor Tuinstra

Interview met Anna-Kaarina Lind auteur van Reflexology and Infantile Colic

Anna-Kaarina Lind uit Finland is auteur van ‘Reflexology and infantile colic – a step by step guide for parents and nurses’ en één van de drie reflexologen die authorisatie heeft om de full body reflexologie methode van Karl-Axel Lind te doceren. Ik interviewde haar en leerde een inspirerend persoon kennen.

Helsinki-in-1951
Helsinkin in 1951 Aleksanterinkadulle

Anna-Kaarina Lind is in 1951 geboren in Helsinki in Finland. Tegenwoordig woont ze met haar man in Tampere, ongeveer 180 km ten noorden van Helsinki, waar ze erg genieten van de natuur.
Anna-Kaarina: “Het is hier fantastisch. De natuur met haar grote meren, waar we dikwijls roeien. Ook onze kinderen zijn hier opgegroeid. Onze oudste zoon is in 1995 overleden. Onze dochter heeft samen met haar man twee dochters en onze jongste zoon heeft met zijn vrouw een dochter en een pasgeboren zoontje. We zijn dus ook trotse grootouders. Alle vier de kleinkinderen hebben reflexologie behandelingen van mij gehad en zij genoten hier erg van. Ook mijn dochter heb ik reflexologie gegeven tijdens de bevalling om haar zo een natuurlijke pijnstilling te geven.”

Tampere-Finland
Tampere-Finland

De ontdekking van reflexologie door Anna-Kaarina

In 1973 studeerde Anna-Kaarina in Helsinki af als fysiotherapeut. Voordat zij in 1980 samen met haar man hun eigen praktijk openden werkte zij in ziekenhuizen en verschillende klinieken. Na jaren als fysiotherapeut te hebben gewerkt, was ze toe aan nieuw gereedschap voor tijdens haar behandelingen.

Anna Kaarina: “Van 1983 tot 1987 heb ik de studie reflexologie gedaan. De technieken die ik leerde tijdens mijn opleiding paste ik meteen toe in de behandelingen die ik deed in onze praktijk. Ik ben erg praktisch ingesteld, dus wanneer het me begon op te vallen dat ik via reflexologie goede resultaten met mijn patiënten aan het behalen was, werd ik steeds nieuwsgieriger. Ik had een fantastische leraar en al snel was ik verkocht aan reflexologie. In 1987 heb ik mijn eigen school voor reflexologie opgezet, MedikaNova Ltd, in Tampere, Finland. Sindsdien heb ik honderden reflexologen opgeleid in Finland. In 1993 zijn we ook begonnen met de start van cursussen in Estland, nu hebben ze daar hun eigen school die helemaal zelfstandig draait.”

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0774/6676/3606/files/Anna-Kaarina-Lind-Reflexology-and-Infantile-Colic.jpg?v=1696589784
Anna-Kaarina Lind Reflexology and Infantile Colic
Anna-Kaarina Lind author of Reflexology and Infantile Colic

Reflexologie bij baby’s

In 1997 deed ze een onderzoek bij baby’s die erg veel last hadden van darmkrampen door hen in het ziekenhuis reflexologie te geven. Het werd duidelijk dat 80% van de baby’s veel baat hadden bij deze behandeling.

Anna-Kaarina: “Vandaag de dag weten we dat met 1 tot 6 behandelingen de baby verlost kan worden van zijn krampen. De baby’s waarbij de problemen niet overgaan, blijken vaak andere problemen te hebben zoals reflux, allergieën, bijwerkingen van vaccinaties, etc.”

Karl-Axel Lind, Father of Nordic Reflexology

Haar docent en mentor was Karl-Axel Lind en ook al dragen ze dezelfde achternaam, ze zijn geen familie van elkaar. Hij was een Zweeds reflexoloog, onderzoeker, docent en de ontwikkelaar van de full-body reflexologie. Karl-Axel Lind werd ook wel ‘Father of Nordic Reflexology’ en ‘Father of Modern Reflexology’ genoemd. Helaas is Karl-Axel Lind in de herfst van 2012 overleden. Anna-Kaarina en Karl-Axel hebben bijna 30 jaar samengewerkt terwijl ze cursussen gaven in Zweden, Noorwegen en Finland.

Karl-Axel Lind Reflexology
Karl-Axel Lind Reflexologist

Het boek ‘Reflexology and Infantile Colic’

In 2001 heeft zij haar eerste boek over reflexologie gepubliceerd. In 2008 volgde Reflexology and Infantile Colic, dat boek werd in 2009 naar het Engels vertaald.

Anna-Kaarina: “De reflexologie methode van Karl-Axel Lind is veel meer dan een voetbehandeling. Hierbij wordt het hele lichaam gebruikt: de voeten, benen, handen, rug, gezicht, oren, hoofd, oftewel het hele lichaam. Finland is een groot land, maar met weinig inwoners (maar 5 miljoen inwoners). Over vele onderwerpen is er nog niet geschreven in het Fins. Zo ook nog niet over de reflexologie methode van Karl-Axel Lind. Omdat ik zag hoe goed de reflexologie methode werkt, voelde ik de behoefte om deze kennis te delen. Dit boek is geschreven voor ouders, grootouders, kindermeisjes en professionele therapeuten. Deze methode is veilig, medicijnvrij en effectief bij het helpen van kleine baby’s die worstelen met hun buikkrampen. Het is makkelijk te leren en makkelijk uit te voeren. Het is ook een goedkope methode, want je hebt alleen olie, warme handen en een grote behoefte om te helpen nodig. Aanrakingen zijn erg krachtig. Mijn droom is dat iedereen deze zachte behandeling makkelijk thuis uitvoert bij hun baby’s. De baby hoeft namelijk geen buikkrampen te hebben om toch van deze vriendelijke en zachte manier van aanrakingen en verzorging te genieten.”