voeten

Interview met Hagar Basis - specialist in reflexologie voor gezondheid van de vrouw

Door Floor Tuinstra

Interview met Hagar Basis - specialist in reflexologie voor gezondheid van de vrouw

Hagar Basis: oprichter van the Reflexology Academy in Londen, internationaal docente reflexologie en praktiserend reflexoloog.

Hagar Basis

Hagar heeft al vele honderden patiënten behandeld die een breed spectrum van aandoeningen vertoonden. Haar eigen interesse gaat met name uit naar het behandelen van gynaecologische aandoeningen, in het specifiek een traag werkende schildklier en hormonale disbalans die hiermee gepaard gaan zoals onvruchtbaarheid, endometriose en polycysteus ovariumsyndroom. Hagar heeft een aanzienlijk aantal vrouwen behandeld met reflexologie gedurende hun zwangerschappen, waaronder ook stellen die hulp zochten terwijl ze in een IVF traject zaten.

Het Griekse tijdschrift voor reflexologen Harmonization heeft in maart-april 2014 een interview met haar afgenomen. Het interview is uitgevoerd door Fotis Skourletis.

Kun je ons iets vertellen over jezelf en reflexologie.

Mijn reflexologie verhaal gaat terug naar 1988 toen ik net klaar was met de studie Fine Art Painting, in Londen. Ik raakte geïnspireerd om deel te nemen aan een reflexologie cursus toen ik een boek over reflexologie las van Kevin Kunz en ik het vervolgens op familie en vrienden had toegepast. Ik heb altijd al een grote interesse en fascinatie voor complementaire geneeskunde gehad, van het esoterische tot de natuurgeneeskundige genezing.
Een goede vriend van me wilde ook graag meer leren over reflexologie en had gehoord van Tony Porter, een reflexoloog. Tony was destijds de directeur en docent voor het International Institute of Reflexology (IIR) in Londen, één van de weinige schools die in die tijd reflexologie trainingen in Groot-Brittannië onderwees. Ik schreef me in voor de cursus en rondde hem in 1989 af. Dit was een belangrijk keerpunt in mijn leven, vanaf dat moment heb ik niet meer teruggekeken. In 1996 kreeg ik een positie aangeboden als cursus directrice en docente voor de IIR. Daaropvolgend heb ik 16 jaar lang hun gecertificeerde cursus volgens de originele Ingham methode gemanaged en gedoceerd. In 2012 heb ik de Reflexology Academy opgericht, een school die professionele training bied voor reflexologen en bijscholingsmogelijkheden.

Hoe kwam je in contact met Tony Porter, de man die ART (Advanced Reflexology Techniques) heeft ontwikkeld?

Mijn eerste introductie met Tony, was als zijn student, ook al was ik één van de 60 in zijn klas! Maar de volgende ontwikkeling zorgde ervoor dat ik een persoonlijke introductie kreeg met Tony Porter die voor een sterk samenwerkingsverband zorgde. Mijn vader had al jaren last van chronische rugpijn. Door mijn aanbeveling werd hij een patiënt van Tony. De behandelingen waren erg succesvol en hielpen aanzienlijk bij het verminderen van de pijn. Net na het afstuderen bij de IIR, nam mijn vader me mee naar één van zijn reflexologie behandelingen. Als test wilde hij dat ik op Tony’s voeten zou werken, om te bepalen of ik goed genoeg was om hem te behandelen. Het idee erachter was dat als ik zou ‘slagen’ dat ik dan zijn behandelingen over zou nemen die hem zo goed hielpen. Dit bleek voor mij heel goed uit te pakken. Ik slaagde niet alleen voor de test, Tony bood me ook een kans aan om hem te assisteren bij zijn reflexologie seminars.
Tony’s invloed en begeleiding hebben me geholpen om mijn eigen pad te bewandelen in de reflexologie en in de afgelopen 29 jaar zijn we goede vrienden geworden.

Wat is de geschiedenis van ART?

Tony raakte als masseur in 1972 geïnteresseerd in triggerpoints in de voeten. In die tijd was er nog niet zoveel informatie beschikbaar als nu, dus heeft hij zijn eigen instinctieve manier toegepast op het bewerken van deze punten bij patiënten. Daarmee bereikte hij uitstekende resultaten. Gedurende diezelfde tijd, werd hij door toeval geïntroduceerd in het klassieke werk van Eunice Ingham, “Stories the feet can tell”. Dit veranderde zijn leven.
Het boek leidde er uiteindelijk toe dat Tony de neef van Eunice Ingham ontmoette, Dwight Byers (tevens de directeur van het International Institute of Reflexology in de VS). Tony leerde de Ingham methode al reizend door de VS en later in andere delen van de wereld, terwijl hij samen met Dwight reflexologie onderwees. De originele technieken die voortkwamen uit het experimenteren met de trigger points werden verfijnd. ART ontwikkelde zich doordat Tony op zo’n 1000 paar voeten werkte, terwijl hij over de hele wereld reflexologen ontmoette en technieken met hen uitwisselde.

Wat zijn de voornaamste verschillen tussen ART technieken en andere reflexologie technieken?

ART (geavanceerde reflexologie technieken) is een vervolg ontwikkeling op het originele concept. Het originele concept is de lopende duim (eb en vloed) techniek en het ‘wandelen’ met de vingers die op de meeste reflexologie scholen wordt gedoceerd. ART leert studenten effectieve klinische reflexologie, technieken die makkelijk geïntegreerd kunnen worden als een gevorderde complementaire aanpak.

Er is een groot verschil tussen het algemeen geaccepteerde beeld van reflexologie als een milde, ontspannende, wellness therapie en de correcte, gezaghebbende, professionele, therapeutische effectieve vorm van ART.

ART studenten wordt geleerd om continue afwisselend tussen de twee voeten te werken, niet om apart op de voeten te werken, maar opeenvolgend en volgens een systeem. Er worden veel verschillende vormen van contact aangeleerd bij ART, hierbij wordt gebruik gemaakt van duimen, vingers en het mediale gedeelte van de knokkels. De druk die wordt gebruikt, wordt bepaald door de cliënt en de conditie van de reflexzone, die op hun beurt de techniek beïnvloeden die wordt gebruikt. ART leert hoe je ‘verstoorde’ reflexzones in de voeten kunt opsporen, interpreteren en behandelen. Er worden vele manieren van toepasbaarheid geleerd, het mooie van ART is dat het continue in ontwikkeling is. Een techniek is geen bezit, iedere reflexoloog neemt wat zij nodig heeft van ART en het groeit met haar mee in de praktijk.

Wat zijn de voor- of nadelen van ART voor reflexologen?

Voor ART is minder tijd nodig bij klinische reflexologie behandelingen, dat is een voordeel, ook voor de cliënt. De ART reflexoloog is niet statisch; een op hoogte verstelbare stoel op wieltjes is nodig om van de zijkant te werken en laag of hoog te werken. Een correct postuur is heel belangrijk voor de gezondheid van de reflexoloog en de cliënt. De technieken worden op zodanige wijze geleerd dat de duimen en vingers de juiste ondersteuning hebben waardoor de reflexoloog een lange en productieve carrière tegemoet kan.

Kun je ons wat vertellen over reflexologie in Groot-Brittannië.

Reflexologie is in populariteit gestegen, alhoewel het over het algemeen nog steeds als ‘spa’ ontspanningsmassage wordt gezien en niet als belangrijke ontwikkeling op het gebied van gezondheid. Maar reflexologie groeit in positieve zin met de vrijwillige diensten in het medische circuit in Groot-Brittannië zoals bij de NHS (National Health Service), ziekenhuizen en hospices.
Sommige NHS fondsen vergoeden reflexologie voor bepaalde aandoeningen, maar momenteel is de toegang tot deze behandelingen beperkt en betalen de meeste patiënten uit hun eigen portemonnee voor behandelingen.

Hoe zit het met de studie vereisten in Groot-Brittannië?

In Groot-Brittannië is reflexologie niet gereguleerd. Het is mogelijk om maar 16 uur te trainen en jezelf reflexoloog te noemen tot aan maar liefst 150 uur training (afhankelijk van de kwalificaties van de school), jezelf te verzekeren en legaal een praktijk te starten in reflexologie! Het is een ongelijk speelveld met als gevolg dat er veel reflexologen zijn die het vak beoefenen binnen verschillende niveaus van vaardigheden en competentie. Niveau 5 is het hoogst haalbare niveau in Groot-Brittannië hiervoor geldt een minimum van 150 uur verspreid over 12 maanden. Een minimum van honderd behandelingen als ervaring is vereist. Niveau 5 is de enige cursus in Groot-Brittannië die volledig in overeenstemming is met de basis reflexologie.

Hagar zal in februari en november 2018 haar twee daagse cursus over reflexologie voor de gezondheid van de vrouw komen doceren in Den Haag. Hierin worden ook veel van de specifieke ART technieken getoond. De cursus wordt geaccrediteerd door de VNRT met 10A en 10B punten en door de FAGT.

Februarie: https://floortuinstra.nl/event/reflexologie-voor-de-gezondheid-van-de-vrouw-hagar-basis/
November: https://floortuinstra.nl/event/reflexologie-voor-de-gezondheid-van-de-vrouw/