tcm

Koude dauw - herfst 8-22 oktober

Door Floor Tuinstra

Koude dauw - herfst 8-22 oktober

Koude Dauw
Dit jaar 2022 de periode van 8 tot 22 oktober
Hán lù 寒露
Het weer wordt koud genoeg om het dauwpunt te bereiken maar niet koud genoeg om het vriespunt te bereiken.
Dit is het laatste stukje nazomer voordat de echte herfst zijn intrede doet. De temperatuur wordt beduidend kouder, er kan ook wind komen en beide zijn factoren die ons vatbaar maken voor virussen, vooral als er stress is (want stress werkt als wind). De eerste golven van verkoudheid en kwaadaardige darminfecties hebben hun ronde al gedaan.

In de Chinese zonnekalender start de herfst eigenlijk al in augustus – de maand van de Aap. Deze kalender deelt elk seizoen op in zes fasen of zes sub-seizoenen. Elk sub-seizoen telt 14 dagen en heeft een beschrijvende naam die een indicatie geeft van de kwaliteit van de Chi die aanwezig is op een bepaald moment.

Metaal organen

Nu is het goed om het Yin van het metaal element (Longen & Dikke Darm) te versterken. Een belangrijke functie van de metaal organen is de bescherming tegen ziektes, onze weerstand. Omdat externe ziekmakers gemakkelijk het lichaam binnendringen door het ademhalings- en spijsverteringssysteem, is de kracht van de metaal organen zo belangrijk.

Voeding

Warm en sappig eten. Omdat het weer begint af te koelen, eet je in de herfst minder verkoelende voeding zoals salades, water met citroensap en rauwkost. Langere kooktijd en hartige ingrediënten worden in de herfst gebruikt om het lichaam te voeden en het immuunsysteem te ondersteunen. Eet meer soepen, stoofpotten, pap, compotes en stamppotten omdat ze door hun langere kooktijd verwarmend werken en makkelijker te verteren zijn. En omdat de herfst met droogte en wind te maken heeft is het belangrijk om bevochtigende (Yin) voeding te gebruiken.

Mentaal

Op mentaal niveau is het nu een kwestie van observeren in de herfst: welke ideeën heb ik gerealiseerd, welke zaden zijn niet ontkiemd? Wat past niet meer bij mij? Herfst, het seizoen van het metaal, wat ook staat voor een mes dat scherp scheidt tussen belangrijk en onbelangrijk. Dat is precies wat we intern zouden moeten doen, ter voorbereiding op de winter.
De Longen kunnen onze energie continue verversen door de combinatie van loslaten wat niet langer bruikbaar is en het inademen van potentieel nieuwe energie. Dit betekent ook dat herkend kan worden wat weggegooid kan worden en een bereidheid het inderdaad los te laten. Het besef dat alles in het leven – dingen, ideeën, situaties en mensen – vergankelijk en van voorbijgaande aard is, stelt je in staat om op een moeiteloze wijze van de ene fase van je leven naar de ander over te gaan. Wanneer je dit niet onder ogen ziet blijf je dezelfde pijn en verdriet ervaren, totdat je ruimte maakt voor nieuwe ervaringen.