Kuit Strekking bij hielspoor, pijn in je onderrug, hoofdpijn, aambeien en buikpijn

Door Floor Tuinstra

Kuit Strekking bij hielspoor, pijn in je onderrug, hoofdpijn, aambeien en buikpijn

Kuit Strekking

De kuit strekking is een heel makkelijke oefening met veel voordelen. Hij biedt verlichting bij de volgende kwalen: hielspoor, pijn en stijfheid in de onderrug (bij lendenwervel 1 t/m 5), bij een hernia, bij gevoelloosheid, spasmen en zwakte van de onderste ledematen, buikpijn, braken, diarree, aambeien, hoofdpijn, duizeligheid en bij een zwaar gevoel van het hoofd. Hoe dat zit en en hoe je de kuit strekking doet lees je in dit artikel.

De kuit strekking helpt bij hielspoor en vergroot je looppas

Bij hielspoor is er vaak sprake van te korte kuitspieren. Door de kuit strekking pak je gelijk de oorzaak aan bij hielspoor, de korte kuitspieren worden op milde wijze opgerekt waardoor er minder spanning komt op de peesplaat. De kuit strekking verlengt de spieren langs de achterkant van de benen en laat je voelen hoe spanning in je kuiten mogelijk je gehele lichaam beïnvloedt tijdens het lopen. Door de kuit strekking kun je je looppas ook vergroten.

Hak hoogte heeft een sterke invloed op de kuitspieren

De spieren in de kuiten worden sterk beïnvloedt door een verhoogde hak van een schoen omdat ze zich gelijk moeten aanpassen aan welke hak hoogte dan ook. Er is aangetoond dat het dragen van schoenen met een verhoogde hak op de lange termijn 13% van de vezels in het onderbeen verlaagd. Probeer daarom de hakhoogte in je schoenen te verlagen. Als je gewend bent om op hakken te lopen, ga dan niet gelijk over op barefoot schoenen maar ga eerst voor een lager model voordat je uiteindelijk over gaat naar een hakloze schoen.

Kuit strekking binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Vanuit de TCG bekeken worden er een aantal acupunctuurpunten op de blaasmeridiaan gestimuleerd door de kuit strekking. Dit zijn blaas 40, 55, 56, 57, 58 en 59. Hierdoor kan de kuit strekking verlichting bieden bij de volgende kwalen:

  • Pijn en stijfheid in de onderrug (bij lendenwervel 1 t/m 5), bij een hernia, bij gevoelloosheid, spasmen en zwakte van de onderste ledematen,
  • Buikpijn, braken, diarree, aambeien,
  • Hoofdpijn, duizeligheid en bij een zwaar gevoel van het hoofd.

Hoe doe je de kuit strekking?

Voor deze oefening heb je het volgende nodig:

  • Een grote badhanddoek, opgevouwen en opgerold
  • Een stoel of muur voor de balans

Plaats de bal van één voet op de opgerolde handdoek en verlaag langzaam je hak richting de vloer. Neem een paar seconden de tijd om beide benen recht te zetten waarbij je de dijbeen spieren ontspannen houdt. Blijf 4 ademhalingen in deze positie staan.

calf stretch

Als je eenmaal aan deze positie gewend bent dan kun je een kleine stap voorwaarts maken met de voet die niet op de opgerolde handdoek staat.

kuit strekking verlaagd onderrugpijn
Je lichaam zou recht boven je gestrekte been horen te staan. Als je lichaam naar voren gaat leunen of als je een knie moet buigen, schuif dan de voet die op de vloer staat wat naar achteren totdat je de strekking kan volhouden zonder dat je naar voren helt of je knie moet buigen. Haal je voet van de opgerolde handdoek en herhaal de oefening met de andere voet.
Gebruik een muur of stoel als je je wankel voelt.

Bekken
Als je de kuit strekking een paar keer hebt gedaan, begin dan te letten op de plaatsing van je heupen. Het gewicht van je bekken hoort verticaal in een rechte lijn boven je enkel en knie te staan. Behoud deze heuppositie terwijl je de voet die op de vloer staat verder naar voren te zetten.

correct calf stretch

Houdingen om op te letten
Als je torso naar voren leunt terwijl je strekt dan ben je te ver naar voren gestapt. Verkort je pas totdat je lichaam verticaal staat. Verhoog alleen de afstand tussen je voeten als je deze verticale positie kunt behouden.

onjuiste uitvoering van de kuit strekking

Tips bij de kuit strekking

De dikte van je opgerolde handdoek maakt deze strekking meer of minder intens. Als je enkels stijf aanvoelen, gebruik dan een dunnere handdoek of rol hem niet in zijn geheel op. Als strekken op deze lage oppervlakte nog te intens is, zet je voet dan wat terug om de hoek die je enkel maakt te verkleinen. Wil je de kuit strekking intenser maken dan kun je een dikkere of langere handdoek gebruiken.

Waarom is deze kuit strekking zo belangrijk?

Rechtop lopen zou een soepele, gecontroleerde actie moeten zijn die weinig weefsel beschadigd.
Mensen hebben een vallende in plaats van een lopende gewoonte ontwikkeld die overmatige druk op gewrichten en botten legt.
De kuit strekking is een makkelijke manier om te meten hoe ver je een stap kunt maken zonder door je kuitspieren te worden teruggetrokken. Deze strekking is ook een geweldige manier om een verlenging van de spieren terug te krijgen die door het gebruik van schoenen met een verhoogde hak zijn verkort. Des te langer je hakken hebt gedragen en des te hoger, des te uitdagender deze strekking zal zijn. Wees geduldig en mild met deze strekking. Als je al een leven lang spierverkorting hebt in je onderbenen, kun je dit niet in 30, 60 of zelfs 90 dagen ongedaan maken.

Wat kun je doen om de lengte van je kuit spieren te verlengen?

Om de lengte van je kuit spieren te verhogen kun je naast de kuit strekking naar een lagere hak gaan en vervolgens naar een hakloze schoen. Denk hierbij aan barefoot schoenen.
Besteed ook aandacht aan de positie van je heupen en torso terwijl je loopt.

Succes met de kuit strekking, voor meer tips en hulp kun je ook terecht voor een voetreflexologie behandeling.

Bronnen

  • The Bladder Meridian. (z.d.). Geraadpleegd op 20 augustus 2018, van httpss://www.natural-health-zone.com/bladder-meridian.html
  • Bowman, K. (2016). The Foot Gym. In K. Bowman (Red.), Simple Steps to Foot Pain Relief, The new Science of Healthy Feet (pp. 96–100). Dallas, Texas, VS: BenBella, Inc.
  • Csapo, R., C. Maganaris, O. Seynnes, and M. Narici. 2010. On muscle, tendon and high heels. Journal of Experimental Biology 213:258288