baby

Nachtangsten bij kinderen: hoe je ze eenvoudig natuurlijk kan oplossen

Door Floor Tuinstra

Nachtangsten bij kinderen: hoe je ze eenvoudig natuurlijk kan oplossen

Nachtangsten

“Het was net nog stil en ze lag tevreden te slapen maar dan opeens zit Sam rechtop in bed, huilend en schreeuwend, haar ogen wagen wijd open van angst. Dit kan meerdere keren per nacht gebeuren en komt bijna iedere nacht voor. Onze nachten zijn kort, soms slapen we maar 1 of 2 uur per nacht.”
Sam’s symptomen van plotseling wakker worden, huilen, schreeuwen en wakker blijven, valt onder slaapstoornissen, in het specifiek nachtangsten.
Nachtangsten komen vaker bij kinderen voor. Ouders en verzorgers zullen daarnaast ook andere symptomen kunnen herkennen van een verstoorde slaap zoals rusteloosheid, tandenknarsen en mompelen.
Het resultaat van een verstoorde slaap is bijna altijd vermoeide en prikkelbare kinderen die daardoor meer aandacht en energie nodig hebben.
Voor ouders levert het de nodige stress en gebrek aan slaap op. Maar hoe kun je nachtangsten en slecht slapen bij kinderen op een natuurlijke manier oplossen?

heal-nightterror-children-naturally

 

Nachtangsten kunnen al ontstaan in de baby tijd

De moeder van Sam kwam met haar jongste zoontje Noud voor een cursus babyreflexologie bij mij op bezoek. Na afloop van de cursus kregen we het over haar middelste dochter, Sam.
“Zij heeft last van nachtangsten en ook van haar darmen. Ze heeft namelijk al sinds de zomer regelmatig diarree en last van haar buik.
Maar nachtangsten daar heeft ze al heel lang last van, ze is nu 3,5 jaar en ze was denk ik 1,5 toen het echt begon, maar helemaal precies weet ik het niet. Ze was namelijk vanaf dat ze 3 maanden oud was een hele slechte slaapster met meerdere keren per nacht wakker en dan kon ze rustig 2 uur wakker zijn en huilen. Ik weet zeker dat ze er last van had toen ze net 2 is geworden en volgens mij daarvoor dus al.”

Slapeloosheid bij kinderen bekeken vanuit de TCM

Vanuit het perspectief van de Traditionele Chinese Geneeskunde is rusteloze slaap het resultaat van een teveel aan yang of vuur in het hart en de lever van het kind. Dergelijk overmatig vuur zal de slaapkwaliteit en het algemene temperament van het kind beïnvloeden.
Het hart wordt binnen de TCM gezien als de heerser van de geest (shen) en het is de zetel van ons bewustzijn en onze intelligentie. De gezondheid van het hart beïnvloedt de shen en kan op zijn beurt leiden tot emotionele stoornissen zoals angst, slapeloosheid en hartkloppingen.
De oplossing zit hem in het verminderen van het vuurtje wat woekert. Binnen de TCM wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden maar zover hoef je niet eens te kijken. Voor kinderen die niet gewend zijn aan kruidengeneesmiddelen kan babyreflexologie en/of peuterreflexologie een eerste hulpmiddel vormen. Dit biedt voor ouders een natuurlijke oplossing bij nachtangsten. Het enige wat je nodig hebt zijn je handen en liefdevolle aandacht.

Babyreflexologie & peuterreflexologie

Babyreflexologie is een speciale milde vorm van babyvoetmassage die wordt toegepast op specifieke punten. De punten zijn gebaseerd op reflexzone punten.
Peuterreflexologie is een vorm van handmassage en wordt toegepast bij kindjes die al kunnen kruipen of lopen.

Ben jij op zoek naar een natuurlijke benadering om een ​​goede nachtrust te garanderen voor jouw kind en voor jezelf ?

Ik ben voor een holistische benadering om een goede nachtrust te garanderen voor zowel kinderen als ouders, waarin massage, voeding en levensstijl allemaal een rol spelen. Het liefst heb ik daar geen extra hulpmiddelen voor nodig.

Het doel is om te zorgen dat het woekerend vuurtje verminderd. Dit bereik je door babyreflexologie (babyreflexologie gaat een levenlang mee en kun je ook op peuters en oudere kinderen toepassen) en door te letten op vaste eet- en slaaptijden. Late nachten en onregelmatige eetpatronen leggen kinderen onder stress. In de loop van de tijd kan deze stress zich ophopen en de stagnatie van ‘Qi’ van de lever veroorzaken. Stagnatie van Qi kan op zijn beurt interne warmte genereren, waardoor disharmonie en verstoorde slaap wordt veroorzaakt.

Technieken die een levenlang meegaan

De babyreflexologie technieken voor ouders gaan een levenlang mee. Ze zijn dus niet alleen voor baby’s geschikt maar ook voor kinderen en zelfs volwassen. Daardoor kon de moeder van Sam toen ze eenmaal thuis was, de babyvoetmassage ook uitproberen op haar dochtertje.
3 dagen na de cursus stuurde de moeder van Sam een mail naar me:
“Ik ben nu fanatiek met haar aan de voetreflex met aandacht voor de binding (wimperkus en vlinderkus) en wat algehele ontspanning. Even afkloppen maar sinds vrijdag nog geen nachtangst gehad!”
Dank dank dank voor alle info!”
4 dagen na de de cursus volgt er nog een reactie:
De doe-het-zelf voetreflex lijkt wel te helpen. Gisteren had ze er uiteindelijk nog één nadat ze eerst rond 23u wakker was geworden van ons. Ik doe verschillende technieken maar start vaak met de zonnestralen en doe dan iets van de inktvis, de giraffe, de vlinderkus en de wimperkus. Die laatste was meteen een succes!! :-) Afgelopen weekend begon ze te hoesten dus toen ook wat geprobeerd met de zwemvliesjes. Ze weet nu enkele namen en kiest sowieso voor de giraffe, de inktvis en de wimperkus.”
Vervolgens is de moeder van Sam één keer langsgekomen voor een persoonlijke behandeling van haar dochter. Een aantal weken later volgt deze reactie:
“Het slapen gaat een stuk beter. Ik doe het niet eens iedere avond want nadat we bij jou zijn geweest is het hele periodes rustig geweest. Ze heeft het wel nog een paar keer gehad, maar die leken (op een enkele na) milder.
Toevallig gisteravond weer gedaan omdat het dit weekend heel druk is geweest en ze weer wat onrustiger insliep. Super fijn dus!”

Hulp nodig?

Een professioneel geschoolde baby- en peuterreflexoloog kan proberen slaapverstoringen op te lossen en kan voor een betere kwaliteit van slaap voor kinderen en hun ouders zorgen, door het woekerend vuurtje te verminderen.
Er zijn inmiddels behoorlijk wat babyreflexologen over Nederland verspreid die zijn opgeleid volgens de methode van Floor Tuinstra (1e babyreflexoloog van Nederland en auteur van ‘Reflexologie voor baby’s).
Zij geeft zelf ook de cursus babyreflexologie voor ouders. Zie haar cursus aanbod voor eventuele data of mail haar voor een cursus op verzoek.

Snel zelf aan de slag

Wil je zelf al vast thuis aan de slag met de wimperkus, vlinderkus en meer, kijk dan eens naar het boek reflexologie voor baby’s, masseer de kwaaltjes van je kindje in 1 minuut weg.
vlinderkus-slapeloosheid-baby

Zou jij ouders willen leren hoe ze baby- en peuterreflexologie kunnen toepassen op hun kindje(s)?

Kijk bij het cursus aanbod voor een scholing babyreflexologie voor professionals.

De vlinderkus op video bekijken

Op youtube kun je kijken hoe eenvoudig de vlinderkus is:
https://youtu.be/39xiX6B14pE