tcm

Raynaud - witte koude vingers en wat je eraan kan doen met TCM

Door floor tuinstra

Raynaud - witte koude vingers en wat je eraan kan doen met TCM

Oorzaak en gevolg

In de traditionele Chinese geneeskunde werden artsen van oudsher betaald als ze hun patiënten gezond hielden. Werden hun patiënten ziek dan hadden ze hun werk niet goed gedaan.

Genezers (tevens hedendaagse artsen) die pillen voorschrijven, krijgen betaald voor het behandelen van de gevolgen. Ze werden door de ‘ouden’ als minderwaardig gezien.

Uit de annalen van Lu Buwei, 3e eeuw voor Christus.

Van de week had ik een cliënte met Raynaud.
Ken je dat, koude witte vingers waar alle doorbloeding uit is? Ik heb het zelf ooit wel eens gehad, maar de laatste keer is alweer zo’n 20 jaar geleden. Dit fenomeen noemen ze de ziekte van Raynaud. Van mij mogen ze het woord ziekte weglaten, want dat is het helemaal niet als je de oorzaak weet.

De oorzaak van Raynaud

Raynaud ontstaat door kou en/of heftige emotie. Als je de emotie kan plaatsen ben je al een heel eind. Je kan daar nog wat aan toevoegen, zoek bijvoorbeeld warmte op bij iemand die je lief is en dompel je onder in een warme deken van knuffels. De kou in je lijf en vingers is eenvoudig op te lossen door de yoghurt ‘s ochtends te laten staan en in plaats daarvan pap, eieren (gekookt, gebakken, omelet, gepocheerd) soep of bijvoorbeeld pannekoeken te eten. Door dus warmer te gaan eten, het liefst ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Zet je jezelf niet in de kou maar hou jezelf zowel fysiek en als mentaal warm. Dan zou Raynaud wel eens snel verleden tijd kunnen zijn.

Zie je de Raynaud op de 2e foto? De wijs-en middelvinger.


#tcm #tcg #voetreflexologie #5elements #chinesenutrition #chinesevoedingsleer #raynaud #ziektevanraynaud #wittevingers #kou #emotions #emoties #koudevingers