6 Voordelen van voetreflexologie bij diabetes

Door Floor Tuinstra

6 Voordelen van voetreflexologie bij diabetes

Voetreflex massage bij diabetes

Pijn in de benen bij het lopen, minder gevoel in de voeten, koude voeten, tintelende voeten, wazig zien, een hoge bloedsuikerspiegel, pijnscheuten in de voeten, daar is nu een antwoord op. Voor diabetes patiënten kan voetreflexologie een heel effectieve manier zijn om de insuline productie en de bloedsuikerspiegel te reguleren en voetproblemen zoals pijn te verlichten en gevoeligheid in voeten en onderbenen te verbeteren. Hoe voetreflexologie bij diabetes kan helpen, uit welk onderzoek blijkt dat een diabetesvoet met behulp van reflexologie verlicht kan worden, hoe vaak je het nodig hebt, wat de ervaring is van mensen met diabetes en voetreflexologie en meer lees je in dit artikel.

voetreflexologie-diabetes

Diabetesvoet symptomen

Voetproblemen bij diabetes wordt ook diabestvoet genoemd. Door zenuwschade en beschadigde bloedvaatjes in de voeten en benen kan o.a. gevoelsverlies, spierzwakte, een droge huid met kloofjes of vochtophoping in de voeten veroorzaken. De voetgewrichtjes kunnen stijver worden na langdurig verhoogde glucosewaarden. Door deze problemen verandert de stand van de voet, soms met klauw- of hamertenen. Dat leidt tot een abnormale drukbelasting, met als gevolg drukplekken, eelt en blaren, waarin wondjes kunnen ontstaan. Tevens hebben mensen met diabetes vaak last van nog meer voetproblemen zoals: hele koude voeten, tintelende voeten, pijnscheuten in de voeten, minder gevoel in de voeten en ook de onderbenen, moeilijk genezende wondjes, verkleuringen aan tenen en voet, rode gezwollen voeten (bij de Charcot voet).

Hoe is het mogelijk dat voetreflexologie bij diabetes kan helpen?

Door op de reflexzone punten te werken die corresponderen met de alvleesklier (pancreas) en het endocriene systeem, wordt de productie van insuline gestimuleerd door de cellen zo efficiënt mogelijk te laten werken. Door druk uit te oefenen op reflexzone punten die corresponderen met de organen die verantwoordelijk zijn voor het koolhydraat metabolisme kan de bloedsuikerspiegel genormaliseerd worden.
In aanvulling op het op peil houden van de insuline productie en het reguleren van de bloedsuikerspiegel, kan reflexologie ook de nier functie verbeteren, de bloedcirculatie, gewrichtspijn verlichten en zelfs complicaties die bij diabetes kunnen voorkomen zoals zenuwbeschadiging, hart problemen, oog problemen, seksuele en urologische klachten voorkomen.

reflexologie-bij-diabetes

Diabetische zenuwpijn verlicht met voetreflexologie

In India komt in 2014 uit onderzoek naar voren dat reflexologie in combinatie met farmaceutische therapie, aanbevolen wordt om diabetische zenuwpijn te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren voor patiënten die last hebben van diabetische neuropathie.
De behandeling was zo opgesteld dat verschillende systemen via reflexpunten gestimuleerd werden: de energiebalans, het lymfesysteem, de solar plexus (zonnevlecht), de bijnieren, de ruggengraat, de blaas en de nieren, het spijsverteringsstelsel, de hersenen, verschillende klieren, de ischiaszenuw (heupzenuw), de knieën en de heupen. Daarnaast kregen de patiënten ook de standaardbehandeling voor neuropathie.
Een andere groep kreeg geen reflexologie, maar alleen de standaardbehandeling, en diende als controlegroep.

Vijf aanzienlijke verbeteringen

  • Na zes maanden was de zenuwpijn sterker gedaald bij de patiënten die reflexologie kregen (66,6%) dan in de controlegroep (14,2%). Hun bloedsuikerspiegel was na zes maanden twee keer zo sterk gedaald dan in de controlegroep.
  • De nuchtere bloedsuikerspiegel daalde van gemiddeld 160,2 naar 109,6 mg/dl en de bloedsuikerspiegel na de maaltijd daalde van gemiddeld 230 naar 141 mg/dl.
  • Geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c) daalde met gemiddeld 34%, terwijl dat in de controlegroep slechts 8,5% was.
  • Ook de zenuwgeleiding en de gevoeligheid (voor warmte, koude en trilling) verbeterde opvallend sterk in vergelijking met de controlegroep.
  • Zelfs de typische huidverkleuringen op de voeten op de reflexpunten van onder andere de pancreas en de bijnieren verdwenen door de reflexologie. diabetes-verlichten-voetreflexologie

Voetreflexologie verlicht voetproblemen bij diabetes

In 2015 kwam uit een Braziliaans onderzoek naar voren dat deelnemers die 12 voetreflexologie behandelingen hadden ontvangen betere scores vertoonden bij voet- en beenproblemen die gerelateerd waren aan de huid en haar (haargroei, elasticiteit, druk, hydratatie, perspiratie, textuur en integriteit van de huid en vervelling).

Hoe vaak heb je voetreflexologie behandelingen bij diabetes nodig?

Als voetreflexologie correct en regelmatig (denk aan één keer per maand) wordt toegepast kan het je organen beschermen van de lange termijn effecten van diabetes en het hele functioneren van het lichaam stimuleren en balanceren.

Wat kost een voetreflexologie behandeling bij diabetes?

Door heel Nederland zijn voetreflex therapeuten actief die al of niet vergoed worden. Het tarief per behandelaar verschilt. Zoek iemand waar je je prettig bij voelt.
Er is een groot aanbod van voetreflex therapeuten die binnen het aanvullende pakket van de zorgverzekering gedeeltelijk vergoed worden. Een overzicht van therapeuten die vergoed worden, kun je bijvoorbeeld vinden op www.vnrt.nl

Ervaringen van diabetes patiënten met voetreflexologie

De reacties hieronder zijn van patiënten van mij die één of meerdere voetreflex behandelingen hebben ondergaan.

Henk – Diabetes type 2 met een constante bloedsuikerspiegel sinds een jaar

Reactie na de eerste behandeling:
De eerste vijf dagen na de behandeling heb ik aanzienlijk minder last van mijn voeten en onderbenen gehad. Er was ook enige verbetering wat betreft het gevoel in de onderbenen.

Myrthe – Diabetes type 1

Ik weet niet hoe het precies werkt maar iedere keer als ik bij je vandaan kom dan voel ik me rustiger, meer ontspannen en lijkt mijn lichaam zich weer wat meer als een geheel te gedragen.

Pieter – Diabetes type 2 met voorafgaand aan de eerste behandeling een schommelende bloedsuikerspiegel tussen de 5 en 7

Pieter is naast een maandelijks behandeltraject voor de diabetes ook zelf consequent bezig met zijn voeding.
Reactie na de derde behandeling:
Ik heb weer gevoel in mijn onderbenen en voeten, alsof ze weer aanwezig zijn. Mijn bloedsuikerspiegel is inmiddels constant rond de 5. Ik voel me beter en de stand van mijn voeten is zich ook langzaam aan het aanpassen.

Bronnen:
N. C. Magalhães da Silva, E.C.Lopes Chaves, E. Campos de Carvalho, L. César Carvalho, D. Hollanda Iunes, Foot reflexology in feet impairment of people with type 2 diabetes mellitus: randomized trial, 28 september 2017, httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623722/

K. Dalal,V. Bharathi Maran, R. M. Pandey, M. Tripathi, Determination of Efficacy of Reflexology in Managing Patients with Diabetic Neuropathy: A Randomized Controlled Clinical Trial, 28 september 2017, httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3913279/

Stichting Diep, Voetproblemen, 28 september 2017, https://www.diep.info/Diabetes-educatie-Complicaties-Voetproblemen