Studie toont aan: Voetreflexologie tijdens de bevalling kan de intensiteit van weeën en de duur van de derde fase van de bevalling verminderen

Door Floor Tuinstra

Studie toont aan: Voetreflexologie tijdens de bevalling kan de intensiteit van weeën en de duur van de derde fase van de bevalling verminderen

Het effect van voetreflexologie tijdens de bevalling op pijn en de beleving: een gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie

Deze studie had tot doel het effect van voetreflexologie op de ernst van de weeën en de bevallingservaring (primaire uitkomsten) en de duur van de bevallingsstadia (secundaire uitkomsten) te bepalen.

Methoden

Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie werd uitgevoerd bij 90 vrouwen in de ziekenhuizen Al-Zahra en Taleghani in Tabriz-Iran.

De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld;

Interventie groep 1 (twee massages van 30 minuten op het effectieve pijnpunt voor elke zool)

Interventie groep 2 (één massage van 30 minuten op het effectieve pijnpunt en één massage van 30 minuten op de hiel voor elke zool)

Controle groep (twee hielmassages van 30 minuten). De massage werd eenmaal uitgevoerd bij een ontsluiting van 4cm en de tweede keer bij een ontsluiting van 7 cm.

Resultaten

De ernst van de pijn bij interventiegroep 1 was significant lager dan in de controlegroep (AMD: −1,7; 9% betrouwbaarheidsinterval: −2,8 tot −0,6; p = 0,001).

Maar er was geen significant verschil tussen interventiegroep 1 en 2 ( p = 0,066) en interventiegroep 2 en controle (p = 0,336).

Er werd een significant verschil waargenomen tussen groepen in termen van lengte van de derde fase van de bevalling (p = 0,04).

Er was geen significant verschil tussen de groepen in termen van gemiddelde score voor bevalling (p = 0,217), duur van de actieve fase (p = 0,099) en tweede fase van de bevalling (p = 0,114).

Conclusie

De resultaten van de studie toonden aan dat voetreflexologie tijdens de bevalling de intensiteit van de weeën en de duur van de derde fase van de bevalling kan verminderen.

Bron
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jog.14755?af=R&fbclid=IwAR2Wchn9cLh6MUoGp2JlVB2Him7PyWlAyDZQUJnqOyNdxIpaKkMP3mR9n7Q#.YF8qNBaYf78.facebook