Wat is het verschil tussen massage en reflexologie

Door Floor Tuinstra

Wat is het verschil tussen massage en reflexologie

Ik krijg wel eens de vraag ‘Wat is het verschil tussen een reflexologie behandeling en een gewone massage?’ en ‘Is een voetreflex massage niet hetzelfde als een voetmassage?’. Daarnaast wordt er veel gepraat over reflexologie en voetreflexologie en is dat hetzelfde of zit daar een verschil tussen? Om daar antwoord op te geven gaan we eerst kijken naar het gebied dat wordt behandeld op het lichaam.

massage
of
voetreflexologie

Het massage gebied bij een (voet)reflexologie behandeling en bij een massage

Een masseur kan je hele lichaam behandelen. Er zijn masseurs die een massage geven in combinatie met een reflexzone massage.

Een voetreflex therapeut behandeld met name de voeten en onderbenen maar kan ook afhankelijk van de klacht je armen, handen, oren en/of gezicht behandelen. Er zijn ook reflexzone therapeuten die alleen het gezicht (gezichtsreflexologie), de oren (oorreflexologie) of de handen (handreflexologie) behandelen.

Reflexzonetherapeut, reflexoloog, gezichtsreflexoloog, voetreflex therapeut, babyreflexoloog, voetreflexoloog zijn allemaal benamingen van reflexologie professionals en de verschillende vormen hiervan.

Een massage of een voetreflex massage?

Het doel van een massage of voetmassage is om iemand te ontspannen en druk te verlichten. Een reflexologie behandeling of voetreflex massage heeft datzelfde doel, reflexologie is het gericht behandelen van gedeeltes van de voeten of de handen waardoor ontspanning ontstaat in corresponderende organen. Daarnaast voegt de reflexologie daar nog wat aan toe: een voetreflex massage activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam door blokkades op te heffen zodat de energie weer overal kan stromen. Op deze manier kan het klachten zoals obstipatie, migraine, slapeloosheid en veel meer verlichten. Er is inmiddels ook door wetenschappelijk onderzoek bewezen dat reflexologie werkt.

Voetreflex technieken versus massage technieken

Bij een massage wordt met rustgevende bewegingen van de handen, ontspanning gecreëerd door de spieren, pezen en gewrichten te masseren door middel van het strijken, kneden en roteren. Hierin worden veel vloeiende bewegingen gebruikt zoals effleurage. Vaak wordt er geen pijn ervaren maar wel dat een gebied stijf en gespannen is. In een voetmassage wordt ook gebruik gemaakt van deze technieken.

Daar waar massage meer op de oppervlakte blijft gaat reflexologie de diepte in. In de voetreflexologie wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken zoals een ‘eb en vloed’ beweging met de duim (de duim loopt als een rups over een reflexzone heen en voelt zo de textuur onder de huid), drukkende en trillende bewegingen, maar ook ontspannen grepen zoals strijken en kneden. Zo is een voetreflex behandeling vaak een combinatie van reflexologie en een voetmassage.

Er wordt in de voetreflexologie op specifieke zones ingewerkt. Een voetreflex therapeut gaat er bijvoorbeeld vanuit dat een zone op de voet onder de kleine teen, correspondeert met je schouder. Kortom: de reflexzones corresponderen met organen in je lichaam.

Een voetreflexbehandeling is vaak ontspannen maar sommige zones kunnen ook aanvoelen als een ‘weldadig gevoel van pijn’, door menigeen ook wel omschreven als een ‘lekkere pijn’. Dit gevoel verdwijnt als de zone is vrijgemaakt.

De masseur of de voetreflex therapeut

Een voetreflex therapeut heeft een opleiding voetreflexologie gevolgd.

Als je wil dat de behandeling vergoed wordt dan kun je zoeken naar een voetreflex therapeut die is aangesloten bij een beroepsvereniging. In dat geval heeft een voetreflex therapeut een HBO opleiding Medische Basis Kennis gevolgd.

Als een voetreflex therapeut (ook wel refloxoloog) deze combinatie heeft gevolgd dan sluiten ze zich vaak aan bij een beroepsvereniging. Zodoende kan voetreflex therapie binnen het aanvullende pakket van je zorgverzekering vaak (gedeeltelijk) vergoed worden.

Een gewone massage wordt zover bekend niet vergoed via de zorgverzekering maar er zijn masseurs die aanvullende opleidingen hebben gevolgd waardoor de behandeling wel vergoed kan worden.