Wat voor schoentjes zijn het meest geschikt voor een baby en kind?

Door Floor Tuinstra

Wat voor schoentjes zijn het meest geschikt voor een baby en kind?

Bijna alle mensen worden geboren met perfecte voeten. Het feit dat veel volwassenen voetklachten hebben, komt doordat de voeten gedurende het leven meestal in een harnas worden gestopt.
Dit begint vaak al in de kindertijd. Hoe kun je een slecht postuur en stijve, pijnlijke voeten voorkomen? Door al in een zo vroeg mogelijk stadium vrijheid te geven aan voeten zodat de ontwikkeling in mobiliteit, het lopen en het postuur hoogtij dagen viert en voeten de ruimte krijgen.

Waar je dan op moet letten qua schoeisel bij baby’s en kinderen vertel ik je in dit blog artikel.

Hoe ziet een gezonde kindervoet eruit?

Een gezonde kindervoet staat recht vooruit, kan zich goed afwikkelen, is soepel waardoor een goede mobiliteit ontstaat. De tenen hebben de ruimte gekregen zich te ontwikkelen waardoor ze niet tegen elkaar aan staan.

Fotobron: vivobarefoot.com

De tenen en de bal van de voet zijn vaak breder als het gedeelte rond de hiel.

Waarom trekt mijn baby zijn schoentjes uit?

De eerste schoentjes voor baby’s zijn schattig maar eigenlijk nog niet nodig. Want het eerste wat een baby doet als hij schoentjes aan krijgt, is ze uittrekken en weggoooien. En dat houdt niet op in de peutertijd.
Het brein van een baby en kind heeft veel behoefte aan prikkels voor de zintuigen om hun omgeving te verkennen.
Het duurt jaren voordat de voet van jouw kindje zich heeft ontwikkel tot het biomechanische en neurologische meesterwerk waarvoor het is ontworpen.
Pas rond de leeftijd van 8 jaar verdwijnen de vetkussentjes, worden de voetbogen ontwikkeld en is het meeste kraakbeen verbeend.

Wanneer kun je schoenen aandoen bij een baby?

In deze foto van zondag 12 mei 2019 door @SussexRoyal, houdt Meghan the Duchess of Sussex de voetjes van haar zoontje Archie Harrison Mountbatten-Windsor in haar handen. @SussexRoyal via AP

Pas als een kind goed stapt, kunnen schoenen worden aangedaan.

Welke schoenen draagt jouw kindje?

Waarom zou je de voeten van je kind op een kritisch moment van hun ontwikkeling in een harnas stoppen met veel te stijve schoenen:

  • waarin de voet zich niet kan afrollen
  • de ontwikkeling van de voetboog geremd wordt
  • de beweging gelimiteerd wordt
  • de hakken of tenen niet op gelijk niveau staan
  • waarin de sensorische prikkels worden gedempt
  • waarin de zachte weefsel van de voet verzwakken

Sportende kindervoetjes

Door op jonge leeftijd te starten met een specifieke sport worden voeten vanaf de kindertijd in een soort gevangenis gestopt.
Bij vele sporten worden voeten ingesnoerd in schoenen waardoor ze niet de nodige ruimte krijgen.

Waar kun je op letten bij de aanschaf van baby- en kinderschoenen?

Gewicht

Let er op dat de schoenen niet te zwaar zijn en dat je kind er natuurlijk in stapt.

Flexibele zool en platte hak

Kijk of de zool flexibel is. Dit zou je met je hand kunnen observeren door de schoen in je vingers om te buigen. Let er daarnaast op dat er geen verhoging in de hak van de schoen zit.

Kun jij de schoen tussen jouw vingers ombuigen?

Wat is de juiste schoenmaat voor je kind?

Koop de schoenen volgens de juiste maat.
Teken de voet af op een blad en knip dit uit.
Steek dit in de schoen ter controle.
In principe mag het blad niet geplooid in de schoen zitten.

Brede voorvoet

Geen enkel mens is geboren met een voetvorm die in een punt afloopt.
Let er daarom op dat de voorvoet (de bovenpool zoals we deze ook wel in de voetreflexologie noemen) van de schoen breed genoeg is. Als je het punt hiervoor doet dan zou je dat ook gelijk kunnen opmerken aan een schoen. Maar op de afbeelding hieronder kun je dit principe in één oogopslag begrijpen.

brede-voorvoet-kind-baby
Fotobron: vivobarefoot.com

Barefoot schoenen

Koop het liefst een barefootschoen. Deze hebben namelijk ook altijd een bandje rond de hiel. Dit is weer beter voor het postuur. Hiervan zijn er verschillende merken. Kijk maar eens op 11 barefoot winterschoenen voor kinderen. Een barefootschoen zorgt ervoor dat de voet de ruimte krijgt om zich goed af te wikkelen en zorgt voor een rechter postuur omdat er geen hak in de schoen wordt verwerkt en er altijd ondersteuning rondom de hak aanwezig is. Slippers zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor zowel kinderen als volwassenen als er geen bandje rondom de hiel zit. Wil je daar meer over weten kijk dan voor mer info bij het onderstaande artikel.

6 risico’s van het dragen van slippers

normal shoe foot vs barefoot shoe foot
Fotobron:
https://design.tutsplus.com/tutorials/human-anatomy-fundamentals-how-to-draw-feet–cms-21733

Conclusie

Vrijheid voor de teentjes, een platte en flexibele zool is zeer belangrijk
Ideaal is om je baby en kind veel op blote voeten te laten stappen. Hierdoor worden de tenen, spieren en structuren van de voeten gebruikt zoals ze door de natuur zijn bedoeld.
Dit is in de winter meestal niet praktisch maar op de warme dagen kun je je kindje makelijk met blote voeten door het zand op het strand laten stappen en eventueel ook door het gras.
Als we met ons zoontje in een speeltuin komen, dan wil hij meestal zelf al zijn schoentjes uittrekken. Als je het veilig acht laat dit dan ook gerust toe bij je kindje.

Wil je naastgoed schoeisel de bloedcirculatie, ontspanning, ontlastingspatroon, weerstand en het slaappatroon van je kind ook verbeteren? Probeer dan eens ‘Reflexologie voor baby’s‘. De technnieken zijn ook geschikt voor jonge kinderen en gaan een levenlang mee.