Welke 2 types zijn er in de Chinese geneeskunde voor PCOS?

Door Floor Tuinstra

Welke 2 types zijn er in de Chinese geneeskunde voor PCOS?

Al sinds 1200 staat PCOS bekend als Tian Gui (Menstruatiebloed – Hemelse Dauw).

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde zijn er 2 voorname types van PCOS.

 1. Damp Type
  De patiënt vertoont vaak kiestevorming, is lethargisch, heeft last van moodswings, gewichtstoename, heeft minder vaak tot geen eisprong (anovulatie) en kan meer haargroei hebben.
  Het behandelprotocol voor dit type is om damp op te lossen.
  Hierbij helpen speciaal voedingsadvies voor het oplossen van damp, fertiliteitsreflexologie, kruiden, probiotica. Clomid is een medicijn wat soms effectief is on het uitdrogen van damp.
 2. Het Lege Type
  Dit type pcos komt minder vaak voor (maar groeit in aantal) en vaak wordt er geen goede diagnose gesteld bij de patiënt omdat er een gebrek is aan kenmerkende PCOS symptomen. Deze patiënt kan duns zijn of ondergewicht hebben, gespannen zijn, een laag ijzergehalte hebben en niet dezelfde bloedwaardes voor PCOS hebben. In de Chinese geneeskunde staat dit type bekend als Nier Yin Leegte of Bloedleegte.
  Het behandelprotocol voor dit type is het tegenovergestelde (Yin en Bloed voeden in plaats van damp oplossen). IJzersuppletie wordt vaak ingezet samen, fertiliteitsreflexologie en kruiden.
  Helaas zie ik in mijn praktijk vaak dat deze patiënten in een fertiliteitstraject ook clomid voorgeschreven krijgen. Waar dit effectief kan zijn bij Damp types werkt dit juist minder effectief bij Lege types. Zij zijn vaak al uitgedroogd en drogen dan nog meer uit. Alsof je een bloem uit een florerende tuin in de woestijn zet.