Zero Waste en Glutenvrije Granola[:en]Zero waste and glutenfree granola

Door Floor Tuinstra

Zero Waste en Glutenvrije Granola[:en]Zero waste and glutenfree granola

Noten haal ik bij Joe de groenteboer in een katoenenzakje die ik laat vullen. Rozijnen en ander gedroogd fruit haal ik bij de Ekoplaza, zij hebben bakken met rozijntjes staan waaruit je zelf kan scheppen.

Wat doe je met een zak havergrutten? Die kun je gebruiken om zelf een zero waste en glutenvrije granola van te maken.
Gezoet met rijststroop en een handjevol gedroogd fruit valt het suikergehalte ook enigzins laag uit.
Haver is van zichzelf glutenvrij maar wordt vaak in een omgeving bewerkt waar wel gluten voorkomen. Mensen met een glutenintolerantie kunnen het daardoor wel eten maar mensen met coeliakie niet. Die kunnen het beste voor de veilige weg kiezen en een glutenvrije versie havermout en havergrutten aanschaffen.

Deze granola is heerlijk in plantaardige melk of om zo tussendoor te snacken.

9 Ingredienten voor Zero Waste en Glutenvrije Granola

200 g havermout of havervlokken

50 g havergrutten of haverzemelen

2 eetlepels gesmolten kokosolie

3 eetlepels rijststroop

50 g kokosrasp

1 theelepel vanille poeder (je kan ook speculaaskruiden gebruiken of het mengen met kaneel maar kaneel werkt al verhittend en daardoor uitdrogend op het lichaam en dat doet granola ook al, vanille poeder heeft een neutrale werking)

Een snufje zout

3 handjes noten (ik heb hazelnoten, amandelen en cashewnoten gebruikt)

Hand gedroogde vruchtjes (cranberries/rozijnen/dadel/abrikoos)

Bereidingswijze voor Zero Waste en Glutenvrije Granola

Verwarm de oven voor op 170-175 graden (afhankelijk van je oven).

Doe de kokosolie en rijstroop in een pannetje en zet het op een laag vuur zodat het smelt. Goed mengen.

Voeg de havermout en havergrutten/zemelen toe en meng alles door elkaar. Spreid het mengsel uit over een bakplaat en zet 20 minuten in de oven. Let op! Het is belangrijk om iedere 10 minuten het mengsel om te scheppen. Houd het goed in de gaten, want het moet niet te bruin worden.

Na 20 minuten haal je de bakplaat uit de oven. Daarna meng je de kokosrasp, vanillepoeder, zout en noten door de granola. Zet het nog 10 minuten in de oven. Daarna haal je de bakplaat uit de oven.

Voeg het gedoorgde fruit nu pas toe.Als je dit in de oven doet heb je grote kans dat het verbrand. Ik bewaar de granola in een grote weckpot. Dan is het ongeveer een maand houdbaar maar meestal is het binnen een week of twee bij ons op.