Zittend de was doen bij heuppijn, kniepijn, pijn in de benen, menstruatiepijn

Door Floor Tuinstra

Zittend de was doen bij heuppijn, kniepijn, pijn in de benen, menstruatiepijn

Wanneer zat jij voor het laatst op de grond?

Als moeder is het soms een beetje zoeken naar momenten om aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van mijn lichaam te werken. En met deze druilerige koude dagen ontbreekt het ook nog wel eens aan de lust om aan de slag te gaan. Ik heb periodes dat ik me goed voel en vaker sport en vervolgens kan ik gerust een week niets doen.
Daarnaast heb ik in de wintermaanden wat zwaardere voeding gegeten, denk aan en stoofpotjes, stampot en ovenschotels en door te weinig beweging zijn de afvalstoffen minder goed afgevoerd.
Mijn lichaam en conditie is in de wintermaanden minder actief geweest maar met het aanbreken van de lente wordt het tijd om mezelf klaar te maken voor meer activiteit.
Kortom het is tijd voor een grote schoonmaak van lichaam, geest én leefomgeving. Nou hou ik van eenvoud dus we beginnen simpel. De oefening in dit artikel helpt bij de transitie van de winter naar de lente en biedt verlichting bij heuppijn, kniepijn, pijn in de benen, verbetert de energie in de voeten, bij menstruatiepijn, een opgezette onderbuik, lost vocht op, verlicht jeuk en meer.

Welke eenvoudige oefening kun je doen om lichamelijk de transitie van de winter naar de lente soepel te starten? Zonder dat je er al te veel inspanning voor moet verrichten?

Het antwoord op die vraag is zitten op de grond.
Terwijl wetenschappelijke studies steeds meer bewijzen aantonen van de vele nadelige gezondheidseffecten van langdurig zitten, wil ik graag het positieve aspect benadrukken. Inderdaad, zitten is zelfs goed
voor je.
Ten eerste is zitten een praktische vorm voor het vermogen om te bewegen, waarmee je kunt pauzeren, rusten, wachten, observeren en werken. Het helpt je mobiliteit te verbeteren of te herstellen als je lichaam na verloop van tijd stijf is geworden. Natuurlijk zijn uren zitten per dag, elke dag, in dezelfde exacte positie, meestal in een slechte positie, schadelijk. De hele dag staan ​​is echter ook niet een oplossing, omdat de nadelige effecten van langdurig staan ​​ook bekend zijn (vermoeide voeten, opgezwollen benen, spataderen, vermoeidheid van de spieren, lage rugpijn, stijve nek en schouders etc.).
Hoe meer zitposities je beoefent, des te beter je mobiliteit wordt. Met directe voordelen voor andere bewegingsvaardigheden, waaronder het squatten. Daarom mogen de meest praktische zitposities nooit worden vergeten of verwaarloosd.

Hoeveel manieren ken jij om van de vloer op en neer te gaan? Hoeveel van hen kan je soepel doen, met minimale inspanning?

Onderzoek heeft aangetoond dat ons vermogen om op de grond te gaan zitten en dan weer op te staan, een indicatie kan zijn van hoe lang we zullen leven. Mensen van middelbare leeftijd en ouderen die handen en knieën moeten gebruiken om te gaan zitten en dan weer op te staan, hebben bijna zeven keer meer kans om binnen zes jaar te sterven, in vergelijking met degenen die zonder ondersteuning gaan zitten en weer staan. Hoewel de verhouding tussen spierkracht en lichaamsgewicht de belangrijkste factor is in een dergelijke capaciteit van iemand, zijn er andere relevante aspecten aan verbonden. Naast kracht zijn mobiliteit, balans en coördinatie belangrijk in de overgang van zitten naar staan.
Wanneer was de laatste keer dat jij op de grond zat en hoe gemakkelijk ben je van staan ​​naar zitten en terug naar staan ​​gegaan? Weet je nog hoe goed je presteerde, hoe je je voelde? Weet je nog of je je handen moest gebruiken of niet? Zo’n eenvoudige test geeft een snel maar objectief beeld van je vermogen om van dag tot dag te functioneren. Als deze beweging je problemen geeft, is het een goed teken dat er nog wat oefening nodig is.
En onthou goed: je hoeft niet fit te zijn om te bewegen, je moet bewegen om fit te zijn.

De sleutel tot de gunstige en aangename effecten van zitten, is variatie

Verbeter je mobiliteit, coordinatie en balans door gevarieerd te zitten.

Zittend de was doen biedt je een simpele mogelijkheid om variatie toe te passen.

Zittend de was doen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Vanuit de TCG bekeken worden er een aantal acupunctuurpunten op de galblaas- en levermeridiaan gestimuleerd als je zittend op de grond de was doet. Dit zijn galblaas 30, 31, 31, 33 en lever 11, 10, 9, 8, en 7. Hierdoor kan het verlichting bieden bij de volgende kwalen:

Galblaas

  • Over het algemeen verlichten alle galblaaspunten pijn in de onderste ledematen
  • Ze zijn goed bij het verlichten van heuppijn, kniepijn, pijn in de benen en om de energie in de voeten te verbeteren
  • Verlicht jeuk
  • Lost vocht op

Lever

  • Onregelmatige menstruatie
  • Menstruatiepijn
  • Opgezette onderbuik
  • Pijn in de onderbuik
  • Komt de baarmoeder ten goede
  • Pijn of brandend gevoel bij het plassen
  • Baarmoederverzakking
  • Zwelling en pijn van de testikels
  • Lumbosacrale pijn (pijn die ontstaat door compressie van een zenuwwortel in de rug
  • Pijn aan de binnenkant van de knie en het dijbeen
  • Pijn en zwelling in de knie
  • ‘s Nachts in bed plassen
  • Tijdens het doen van de oefeningen voor de lever en galblaas open je meer en komt er meer warmte vrij.

Hoe doe je zittend de was op de grond?

Voel hoe je je nu voelt en voel hoe je je straks voelt na de oefeningen.
Op een schaal van 0 tot 10, hoe gaat het met je?

  1. Ga op de grond zitten zoals op de afbeelding hieronder, met je voeten en benen één kant op. Blijf rustig ademhalen en vouw nu de was op totdat je voelt dat het tijd is om van positie te veranderen. Let er op dat je de positie niet forceert. Het is niet de bedoeling dat het pijn doet. Als dat wel zo is dan breng je je benen iets hoger totdat je er rustig doorheem kan ademhalen.
  2. zittend-de-was-doen-lever-galblaas-meridiaan-strekking
    Verander van positie door je benen naar de andere kant toe te leggen. Herhaal hetzelfde. Als het tijd is om te veranderen kun je bijvoorbeeld ook in de kleermakerszit gaan zitten
  3. Je kunt ook de seiza zit proberen, zoals de geisha’s in Japan zitten. Je onderbenen liggen dan onder je bovenbenen op de grond.
    zittend-de-was-doen-geisha-seiza-zit-milt-maag-meridiaan-strekking
  4. Je kunt ook een deep squat proberen of bijvoorbeeld de kleermakerszit.deep-squat-mobiliteit-stabiliteit-flexibiliteit
  5. Als je nog steeds was over hebt, herhaal dan weer punt 1 en 2. Deze twee zitposities zijn het belangrijkst om de bovengenoemde effecten te bereiken.

Heb je de smaak te pakken gekregen en zou je wel wat meer oefeningen willen doen? Kijk ook eens naar de volgende oefeningen:
Balletje rollen met je voeten bij slapeloosheid, opvliegers en nachtelijk zweten
Maak kennis met je tenen kalmeert de geest
Kuitstrekking bij hielspoor, pijn in je onderrug, aambeien en buikpijn