voeten

Is reflexologie het nieuwe medicijn voor onvruchtbaarheid?

Door Floor Tuinstra

Is reflexologie het nieuwe medicijn voor onvruchtbaarheid?

Onvruchtbaarheid kan een emotioneel uitputtend, dure en tijdrovende aangelegenheid zijn. Bij sommige stellen loopt het wel op tot ruim 10 jaar.
Maar de sleutel tot het overwinnen van het probleem is voor veel stellen eenvoudiger dan ze denken; reflexologie (ook wel bekend als voetreflexologie, fertiliteitsreflexologie of vruchtbaarheidsreflexologie).
Een toenemend aantal vrouwen geeft aan dat deze vorm van voetmassage hen heeft geholpen zwanger te worden.

  • Hoe kan het dat de vruchtbaarheid beter wordt door reflexologie?
  • Wat voor resultaten heeft reflexologie bij onvruchtbaarheid?
  • Welke studies zijn er gedaan naar voetreflexologie en zwanger worden?
  • Hoe vaak heb je een reflexologie behandeling nodig?
  • Een DIY reflexologie massage om de vruchtbaarheid te verbeteren
  • Interessante links over natuurlijke remedies om de vruchtbaarheid te verbeteren.

Dat en meer vind je in dit blogartikel.


reflexologie-als-medicijn-voor-vruchtbaarheid

Eén op de zeven stellen heeft te maken met onvruchtbaarheidsproblemen.
Voor vrouwen is er een lange lijst van mogelijke blokkades, waaronder hormonale onevenwichtigheden, polycysteuse eierstokken, endometriose, vleesbomen, onregelmatige menstruatie cycli en natuurlijk stress.
Problemen bij mannen omvatten een laag aantal sperma cellen, abnormale sperma productie, buisblokkades, hormonale problemen die leiden tot een lager testosteron gehalte en chronische stress is een grote factor.

Het zelfgenezend vermogen van ons voortplantingsgebied wordt in werking gezet

Een belangrijk voordeel van de reflexologie is de balancering van het endocriene systeem, dat is de set klieren die de hormonen van het lichaam produceren. Hormonen spelen een sleutelrol in de vruchtbaarheid en zwangerschap en kunnen door stress worden beïnvloed. Reflexologie is een van de beste natuurlijke manieren om de interne systemen van het lichaam op een niet-invasieve maar toch effectieve manier te openen. Een aantal punten op de voet worden geassocieerd met de eicelproductie van een vrouw. Door het behandelen van deze gebieden kunnen onevenwichtigheden die een zwangerschap kunnen belemmeren gecorrigeerd worden.

Reflexologie is een complemenaire (alternatieve) geneeswijze.

Door middel van vingerdruk op reflexologie punten op het hoofd, de handen, de oren, de buik en met name de voeten kunnen klachten als menstruatiepijn, hoofdpijn, sinus -en rugklachten, alsmede de effecten van chemotherapie verlicht worden.
Onze voetzolen zijn een kleine landkaart waarop ons lichaam wordt gereflecteerd waaronder dus ook de baarmoeder, de eileiders en eierstokken. Door het behandelen van verschillende punten worden blokkades ergens anders in het lichaam opgeheven. Zo kan je lichaam weer een natuurlijke evenwicht hervinden.
Reflexologie is holistisch. Holistisch wil zeggen dat als iemand last heeft van zijn knie, dat niet alleen naar de knie wordt gekeken maar naar het geheel. Zo wordt het lichaam weer in balans gebracht en gaat het optimaler werken.
Het is geen magische oplossing voor alle klachten, het zal niet een zwangerschap garanderen. Maar door het lichaam aan te moedigen om efficiënter te werken kan het een gezondere omgeving creëren voor een mogelijke zwangerschap.
Het brengt het lichaam weer in balans, herstelt de menstruatie cyclus, helpt hormonen om beter te presteren, verlicht stress en stimuleert de bloed- en lymfe circulatie naar het bekkengebied en onze voortplantingsorganen, zowel voor vrouwen als mannen. Hierdoor ontstaat een optimaal klimaat om zwanger te worden.

Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen stappen over naar reflexologie en de resultaten zijn zo indrukwekkend dat er nu een ziekenhuisproef is begonnen.

Er is inmiddels een medische studie in Groot Brittannië gestart om te ontdekken of de beweringen over fertiliteitsreflexologie waar zijn.
Het meest recente onderzoek, een twee jaar durende klinische studie bij de IVF-afdeling van het Derriford Hospital in Plymouth, Groot-Brittanië, is het werk van reflexoloog Jane Holt. Ze benaderde de kliniek nadat 13 van de 23 vrouwen die ze had behandeld met vruchtbaarheidsproblemen zwanger werden.
Het onderzoek is opgezet om de effectiviteit bij ovulatie-inductie te testen met behulp van reflexologie bij vrouwen die leiden aan het polycysteus ovariumsyndroom.

“Ik heb vier behandelingen gehad en was binnen drie weken zwanger”.

Beccy Wellington (34), een verpleegkundige van Kingsbridge in Devon is ervan overtuigd dat haar reis om Jane te zien, resulteerde in de geboorte van haar zoon Luke. “We hadden al iets meer dan een jaar geprobeerd om zwanger te worden en waren inmiddels aan het kijken naar andere opties. Toen zei iemand probeer eens reflexologie. Ik heb vier behandelingen gehad en was binnen drie weken zwanger. Ik ben ervan overtuigd dat mijn lichaam in een goede staat ging verkeren door de reflexologie, zodat ik klaar was om zwanger te worden. Ik voelde me ook tien keer beter, positiever en een stuk gelukkiger. Ik ging er met een open mind in, maar was alsnog verbaasd dat ik zo snel zwanger was. Ik zou het zeker aanraden aan andere vrouwen om fertiliteitsreflexologie te proberen. Het is misschien niet voor iedereen, maar het werkte voor mij en het is het proberen waard.”

“Het had me vier jaar en vier IVF pogingen gekost om mijn eerste baby Matthew te krijgen. Ik was al vijf jaar niet meer ongesteld geworden en na de eerste reflexologie sessie werd ik ongesteld. Dat was op zich al een mini-wonder”.

Toen Paula Lavin (34) en haar man een tweede baby wilden, zeiden de artsen dat het zeer onwaarschijnlijk was dat ze ooit van nature zwanger zou worden. Maar Paula was vastbesloten: haar eerste kind werd geboren na vier jaar van vruchtbaarheidsbehandelingen en deze keer wilde ze een natuurlijke aanpak proberen. Haar artsen waren zeer sceptisch. Ze boekte een afspraak met een reflexoloog. Twee maanden later was ze zwanger.
“Ik kon het niet geloven”, zegt ze. “Het had me vier jaar en vier IVF pogingen gekost om mijn eerste baby Matthew te krijgen. Ik was al vijf jaar niet meer ongesteld geworden en na de eerste reflexologie sessie werd ik ongesteld. Dat was op zich al een mini-wonder.”
‘Onvruchtbaarheid is een complex probleem, datgene wat nodig is, is iets dat het systeem een beetje een kick start geeft en dat is wat reflexologie kan doen’. ‘Het geeft deze vrouwen tenminste de mogelijkheid om iets anders te proberen, terwijl ze de ziekenhuis procedures doorstaan. Zelfs als het werkt voor een aantal van hen, dan is dat een bonus.’ Jane Holt, al 12 jaar reflexoloog.
Cathy Shipton, die verpleegster Duffy speelt in de BBC tv-serie Casualty, is er ook van overtuigd dat reflexologie haar hielp om zwanger te worden.
Ze had al vier jaar geprobeerd om een baby te krijgen, vier maanden nadat ze twee keer per week reflexologie sessies kreeg, werd zij zwanger.

8 fertiliteitsreflexologie behandelingen gedurende 2-3 maanden

Er is tevens een lopende studie in Exeter’s Fertility Unit waarin reflexologie streeft om de effectiviteit van de reflexologie in de ovulatie-inductie te bepalen.
Vrijwilligers krijgen elk acht fertiliteitsreflexologie behandelingen over een periode van 2-3 maanden. Om ervoor te zorgen dat de proef wordt uitgevoerd op een wetenschappelijke manier, zullen de patiënten en het ziekenhuispersoneel niet weten of ze reflexologie of een voetmassage versie krijgen. Alleen de reflexoloog weet wie de echte behandeling heeft gehad.
Fertiliteitsreflexologie wordt gebruikt in plaats Clomifeen (een eierstok stimulant), een vruchtbaarheidsgeneesmiddel dat meestal wordt gebruikt om de ovulatie te induceren. Dit medicijn werkt bij ongeveer 70 procent van de patiënten, maar het belangrijkste nadeel van het geneesmiddel is dat het de kans op een meervoudige zwangerschap vergroot.

“Ik wou dat ik eerst reflexologie aangeboden had gekregen voordat ik de medicijnen nam. De stress van het medicijn gebruik en wetende dat ik meerlingen kon krijgen was verschrikkelijk. Ik wilde één baby, maar niet drie.” Tina Budd

Natuurlijk is er altijd de kwestie van timing: de kans dat met of zonder de behandeling sommige patiënten in ieder geval zwanger zouden zijn geworden. Sommige verhalen zijn echter moeilijk te negeren. Bijvoorbeeld de situatie van Tina Budd (33), die drie jaar lang probeerde zwanger te worden. Na twee jaar gebruik van Clomiphene was er nog niets veranderd en werd haar verteld dat ze een operatie nodig had om te zien of haar eileiders geblokkeerd waren. Ontevreden met deze optie, besloot Tina een reflexoloog te bezoeken. “Al jaren had ik hele lichte menstruatie gehad. Maar de dag na mijn eerste reflexologie behandeling had ik een hele zware menstruatie die vijf dagen duurde,” zegt Tina. ‘Ik had zes behandelingen in totaal en aan het eind van de laatste sessie zei mijn reflexoloog: “Er is niets dat ik nu nog kan doen, kom volgend jaar terug als je niet zwanger bent. “Maar ik ben nooit terug gegaan. Twee weken later kwam ik erachter dat ik zwanger was.’
Tina Budd denkt dat haar te snel werd aangeraden Clomifeen te gebruiken.
Niet alleen is fertiliteitsreflexologie een goedkoper alternatief voor IVF en IUI, het is ook minder stressvol en kan worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen.

Resultaten van een Deense en Chinese studie naar fertiliteitsreflexologie

In een studie uit 1994 door de Deense Vereniging voor Reflexologen kwam naar voren dat van de 61 vrouwen onder de 35 die al langer dan twee jaar zwanger probeerden te raken, 9 vrouwen (15%) na 6 maanden zwanger was. Ze kregen twee keer per week een fertiliteitsreflexologie behandeling voorafgaand aan de ovulatie. Van twee derde van de vrouwen die menstruatieproblemen hadden, had 77 procent een aanzienlijke verbetering. De meerderheid had helemaal geen menstruatieklachten meer.

Een Chinese studie waarin vier vrouwen een vruchtbaarheidsproblemen hadden, meldde dat alle vier de vrouwen zwanger werden. Van de 4 vrouwen hadden 3 primaire onvruchtbaarheid (nooit zwanger geweest) en 1 had secundaire onvruchtbaarheid (één keer zwanger maar niet weer in staat om opnieuw zwanger te worden), allen in de leeftijd van 26-30 jaar. Ze kregen gedurende 10 dagen, dagelijks 30 tot 40 minuten voetreflexologie. Voor aanvang van de sessie hadden ze beide voeten gedurende 10-15 minuten in warm water en dronken ze 300-500 ml warm water. In deze studie werd reflexologie werd niet gegeven tijdens de menstruatie. Alle 4 de dames werden zwanger na de sessies.

Hoe vaak heb je fertiliteitsreflexologie of reflexologie voor de vruchtbaarheid nodig?

Een traject bestaat uit ongeveer zes tot acht behandelingen die per week plaatsvinden.

Een doe-het-zelf-vruchtbaarheid boost

Om te helpen met vruchtbaarheidsproblemen drukken de reflexologen voorzichtig maar stevig op de reflexpunten voor de hypothalamus, schildklier, bijnieren, eierstokken, eileiders en baarmoeder. Probeer het volgende op uw eigen hand om de vruchtbaarheid te stimuleren:
1) Behandel de duim, vooral het eerste gewricht op het kussenbed (de achterkant van de nagel), door kleine bewegingen overal als een kruipende rups te maken. Dit omvat de hypothalamus en hypofyse.
2) Werk op een soortgelijke manier, achteruit en naar voren, over het midden van je handpalm. Beweeg vier keer van de duim naar de vinger. Dit helpt de maag en milt te stimuleren om de bloedstroom, de bijnierklieren aan te moedigen om hormonen te balanceren en de zonnevlecht te ontspannen.
3) Behandel nu de wervelkolom en zenuwvoorziening door de duim van de tegenovergestelde hand te gebruiken om diep in de duim te wrijven en terug te wrijven. Werk van boven naar beneden ongeveer vier keer per keer.
4) Werk in een cirkel rond de basis van de palm en pols, met behulp van twee vingers. Dit behandelt de baarmoeder, Fallopiaanse buizen en eierstokken.

Interessante links

Loop niet op blote voeten als je zwanger wil worden
Op blote voeten is over het algemeen heel gezond maar als je zwanger wil worden kun je dat beter niet doen. Lees in dit artikel waarom dat zo is.
Granaatappel stimuleert het libido en verbetert de vruchtbaarheid
Lees in dit artikel hoe je het beste granaatappel kan gebruiken voor je vruchtbaarheid en wat de effecten ervan zijn op jouw lichaam.
Hagar Basis geeft de cursus reflexologie voor de gezondheid van de vrouw. Hierin leren reflexologen technieken om toe te passen voor processen van menstruatie en vruchtbaarheid tot het begin van de menopauze en de ontwikkeling van vrouwelijke seksualiteit.

Bronnen:
Eriksen, L; FDZ Research Committee, Northern Jutland, Denmark 1994.
https://www.healthroots.ca/increasing-fertility-naturally-%20through-reflexology.html
Dong, D., and Xu, P., “Treatment of 4 Cases of Infertility with Foot Reflexotherapy.” (1998) China Reflexology Symposium Report, Beijing : China Reflexology Association, pages 58-59.
https://www.reflexologyresearch.net/ReflexologyInfertilityResearch2.shtml
https://www.dailymail.co.uk/health/article-20980/Is-reflexology-new-cure-infertility.html
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/i-only-wish-id-tried-this-sooner-64409.html

The Unquantifiable Benefits of Reflexology for Fertility


https://www.galwaywellbeing.com/treating_infertility_with_reflexology_by_joanne_hickey.pdf